Сирна паска: рецепти та особливості приготування

У 2019 році Великдень припадає на 28 квітня і святкується як православними, так і католиками в один день. Всі ми знаємо, що свято присвячене воскресінню Ісуса Христа, і цьому недільному дню передують 40 днів Великого Посту. За традицією до свята Великодня прийнято готувати великодні паски.

На святковому великодньому столі неодмінно повинна бути сирна паска. Рецепти паски бувають різні, але головний компонент у будь-якого з них – протертий сир, до якого додають вершкове масло, сметану або вершки, яйця (або тільки жовтки) і цукор. У Великдень можна покласти родзинки, цукати, сироп від варення, лимонну цедру, корицю – все залежить від вашого смаку. Сирні паски бувають сирі, варені і заварні. Вони схожі за складом і смаком, але роблять їх по-різному.

Сирі паски простіше приготувати, а варені і заварні довше зберігаються (в холодильнику – протягом тижня), до того ж у них можна додати родзинки, від якого сирі великодня швидко скисають. Сир для паски має бути кращої якості – свіжий, сухий, однорідний. У будь-якому разі його треба покласти під гніт, щоб видалити зайву вологу. Потім двічі протерти через сито і тільки потім з повітряної сирної маси готувати пасху. Не варто пропускати сир через м'ясорубку він вийде тиском і в'язким. Вершки для сирної паски повинні бути 30-процентної жирності, вершкове масло – м'яке, пластичне. Родзинки треба перебрати, промити, просушити на рушнику. Мигдаль очистити (щоб шкірка легко знімалася, залийте його окропом і залиште на 20-30 хвилин), подрібнити. Цукати дрібно нарізати, лимонну цедру натерти. Прянощі (кардамон, аніс) змолоти в кавомолці і просіяти через дрібне ситечко. Замість ванілі можна використовувати ванільний цукор або ванілін.

Сирну паску традиційно роблять у вигляді чотиригранної піраміди – уособлення Голгофи. Тому вам неодмінно знадобиться пасочниця – розбірна дерев'яна форма з чотирьох дощечок. На внутрішній стороні дощок зазвичай вирізали літери "ХВ", зображення хреста, списи, палиці, пророслі зерна, паростки і квіти – символів страждання і воскресіння Христа.

Рецепти сирної паски

Є кілька варіантів приготування традиційної сирної паски. Кожен з них по-своєму гарний: вибирайте варіант сирної паски, рецепт якої вам більше по душі

Запечена сирна паска з апельсиновою цедрою

Інгредієнти:

800 г сиру

6 яєць, розділених на білки і жовтки

1-1,5 склянки сметани

1 склянка цукру

0.5 – 1 ч. л. меленої кориці

4 ч. л. лимонної або апельсинової цедри

1 склянку родзинок

0,5-0,75 склянки борошна

0,25 ч. л. пекарського порошку

Рецепт приготування:

Міксером на середній швидкості змішати всі інгредієнти в густе тісто, викласти в роз'ємну форму, змащену маслом і обсипану сухарями (діаметр 20-23 см).

Помістити форму з сирною масою на холод на 25 хвилин.

Верх змастити збитими білками і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 40-50 хвилин. За цей час пасха повинна підрум'янитися.

Готову сирну паску остудити до кімнатної температури, а потім поставити в холодильник на ніч.

За бажанням прикрасити варенням, цукатами, сухофруктами або горіхами.

Класичний рецепт сирної "Царської" паски

Інгредієнти:

Сир – 800 г

Цукор – 2 склянки

Вершкове масло розтоплене – 2 склянки

Густі вершки або сметана – 2 склянки

Жовтки – 6 шт.

Ванільний цукор, горіхи, цедра, сухофрукти, цукати – за смаком

Як сиру приготувати сирну паску, рецепт:

Всі компоненти з'єднайте, перетріть і змішайте до однорідної маси.

Викладіть масу у форму і поставте під гніт в холод на день або два.

Якщо на вашій формі не передбачені спеціальні отвори для відведення сироватки, періодично зливайте її.

Читайте такожВіденське тісто - рецепт смачного віденського тіста для пасок

Сирна паска заварна

Інгредієнти:

Сир – 1600 г

Цукор – 2 склянки

Вершкове масло – 400 г

Густі вершки або сметана – 2 склянки

Жовтки – 8 шт.

Ванільний цукор, горіхи, цедра, сухофрукти, цукати – за смаком

Як приготувати заварну сирну паску, рецепт:

Перетріть цукор з жовтками, влийте вершки і поставте варитися на мінімальному вогні, поки не з'являться бульбашки на поверхні.

Вимикайте вогонь. Потім додайте в отриманий льєзон порізане кубиками вершкове масло. Перемішайте і охолодіть.

Сир перетріть і з'єднайте з яєчно-вершковою сумішшю. Ретельно вимісіть. Додайте цедру, горіхи, сухофрукти за смаком.

Після цього готову масу викладайте в форму під гніт і поставте в холодильник на ніч. Після чого сирна паска заварна готова до столу.

Сирна Паска з цукатами

Інгредієнти:

1 кг в міру сухого сиру жирністю 20%

500 мл вершків жирністю від 33%

4 жовтка

250 г вершкового масла

160-180 г цукру

щіпка ванільного цукру

20-30 г родзинок

50 г цукатів

Як приготувати сирну паску з цукатами, рецепт:

Сир загорнути в марлю і покласти на 5-6 годин, щоб видалити зайву вологу. Потім двічі протерти сир через сито.

Половину вершків відлити в невелику миску, додати жовтки. Вершки підігріти в сотейнику, не доводячи до кипіння, потім збити віночком.

Продовжуючи збивати, додати вершки з жовтками і варити на маленькому вогні, не даючи кипіти, поки вершки не застигнуть. Зняти з вогню і остудити.

Розм'якшене вершкове масло розтерти з цукром. У протертий сир додати загустілі вершки, масло з цукром і ванільний цукор. Збити міксером до утворення пишної однорідної маси.

Родзинки ретельно промити. Цукати: лимонні, апельсинові, динні - дрібно нарізати. Додати родзинки, цукати і ванільний цукор в сирну масу і ретельно перемішати.

Вистелити внутрішню частину пасочніці трохи вологою марлею. Це робиться для того, щоб паска легко виймалася з форми.

Дуже щільно заповнити форму сирною масою, прикрити блюдцем і поставити в холодильник на 10-12 год.

Вийняти паску з холодильника, перевернути на тарілку. Спочатку зняти пасочницю, потім марлю. Ваша паска з цукатами готова.

Паска "Три шоколаду"

Інгредієнти:

Рікотта - 500 р.

Маскарпоне - 500 р.

Білий шоколад - 100 р.

Молочний шоколад - 100 р.

Темний шоколад - 100 р.

Цукрова пудра - 1 пачка

Шоколадна глазур - 1 пачка

Кондитерські посипання для прикраси.

Спосіб приготування:

1/3 частина рікотти і маскарпоне збиваємо з 30 г цукрової пудри на середній швидкості до однорідної консистенції.

Білий шоколад розтоплюємо на водяній бані і вмішуємо до суміші рікотти і маскарпоне.

Форму для паски вистилаємо плівкою і перекладаємо перший шоколадний шар, добре вирівнюємо і відправляємо в холодильник.

Для другого шару з молочним шоколадом і третього шару з темним шоколадом проробляємо все так само. Викладаємо на шар з білого шоколаду начинку з молочного шоколаду і слідом начинку і темного, добре вирівнюємо.

Накриваємо паску плівкою і ставимо на ніч у холодильник.

Вранці паску витягаємо з форми і перекладаємо на тарілку. Готовою глазур'ю покриваємо паску зверху. Прикрашаємо посипками.

Сирна паска: рецепт (відео)

Тепер ви знаєте всі секрети приготування смачної і ніжною сирної паски. Так що вибирайте вподобаний рецепт і експериментуйте!