Яке сьогодні свято 19 травня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна України церква 19 травня за новим стилем вшановує пам'ять священномученика Патрикія Пруського, єпископа Іоанна Готського і мученика Калуфа Єгиптянина. За старим стилем у свято сьогодні вшановують праведника Іова Багатостраждального.

Наші пращури в народне свято 19 травня сіяли пізні культури, насамперед - бобові. Згідно з прикметами, посаджені сьогодні квасоля і горох дадуть відмінний урожай. Посадками в давні часи займалися жінки, а чоловіки перекопували й орали поле.

Дощу або вітру в це народне свято дуже раділи. Вірили, що такі погодні явища не тільки підвищать врожайність рослинам, а й принесуть людям міцне здоров'я та зцілення від скорботних думок. Тому в сьогоднішній день трохи корисно постояти обличчям проти вітру, прогулятися по росі та вмитися краплями дощу.

Відео дня

Ще одним звичаєм цього дня був збір трав, коріння і бруньок рослин. Цілющі культури засушували і в майбутньому використовували для домашнього лікування. Молоде листя смородини та вишні використовували в консервації.

Жінки на свято 19 травня готували випічку із сезонних продуктів - черемші, ревеню, шпинату, зелені та полуниці. У печі пекли пироги та короваї, ліпили вареники. Згідно з прикметами, якщо сьогодні з'їсти домашню здобу, то до кінця року родина буде ситою і благополучною. Випічкою пригощали нужденних людей, а також пастухів на знак подяки.

19 травня - знак Зодіаку

Народжена 19 травня людина за знаком Зодіаку - Телець. Іменинники цього дня за характером активні, невгамовні, нетерплячі. Їм властиві емоційні вчинки та поспішні рішення. Однак у творчості та креативності їм немає рівних. Народжені 19 травня можуть розв'язати будь-яку проблему і ніколи не опускають руки, для них немає нічого неможливого.

19 травня свято України / фото Andreas, Pixabay

Що не можна робити 19 травня

Позичати хліб, сіль і цукор сьогодні - до неприємностей.

Лінуватися і байдикувати весь день - до проблем зі здоров'ям.

Не можна сваритися з близькими людьми - стосунки зіпсуються надовго.

Спати вдень 19 травня - до головного болю.

Не варто цього дня скаржитися на свою долю і проблеми, шкодувати про нездійснені мрії, інакше ситуація погіршиться ще більше.

Прикмети погоди 19 травня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Ясна погода віщує багатий урожай огірків цього року.
  • Раки виповзають на берег - до негоди.
  • Якщо день похмурий, але літають метелики і бджоли, то дощу не буде.
  • Ранкова роса не висохла до обіду - можлива гроза.
  • Якщо квіти пахнуть сильніше, ніж зазвичай, то варто чекати дощу.
  • Птахи багато і часто щебечуть - до поліпшення погоди.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: