На чоловіків, які незаконно виїхали з України, чекає покарання: в МВС анонсували закон

Це буде спільна ініціатива парламенту та уряду, наразі вивчається міжнародний досвід.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко анонсував закон щодо відповідальності військовозобов’язаних чоловіків, які під час війни незаконно виїхали з України. Про це він сказав інтерв’ю РБК-Україна.

За словами Клименка, зараз не передбачено ніяких покарань для тих, хто незаконно перетнув кордон і потім повернувся в Україну. 

"На сьогоднішній день таких правил і обмежень не встановлено, але я думаю, що по закінченню війни держава зробить все для того, щоб кожному громадянину нагадати, що він робив під час війни. Маю на увазі тих, хто нелегально перейшов кордон", - сказав він.

Міністр вважає, що це буде спільна ініціатива Кабінету міністрів і депутатів Верховної ради. "Я думаю, це буде закон", - сказав Клименко.

За його словами, зараз вивчається міжнародний досвід, яким чином поводитись з громадянами, які порушили закон хоча б один раз. 

"Вони мають відповісти за порушення закону. Я думаю, кожен громадянин цього хоче і зрозуміє державу, якщо будуть якісь обмеження щодо подальшого пересування цих громадян як мінімум за кордон", - додав міністр.

Воєнний стан в Україні - які заборони діють

Як повідомляв УНІАН,  на період дії правового режиму воєнного стану Указом президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється.

Водночас, згідно з вимогами законодавства, обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії. Дозволяється виїзд тільки при таких підставах, як непридатність наявність трьох неповнолітніх дітей, догляд за особами з інвалідністю і т. п. 

З 14 вересня 2022 р. скасовано дозвіл на виїзд за кордон українських чоловіків-студентів іноземних вишів у період воєнного стану в країні. Рішення прийнято у зв’язку з тим, що Держприкордонслужба фіксувала випадки, коли особи намагались перетнути кордон і виїхати з України, видаючи себе за студентів іноземних навчальних закладів.

5 квітня ц.р. у ДПСУ інформували, що в Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ затримано близько 15,7 тис. порушників перетину держкордону.

Поза пунктами пропуску було затримано понад 11,5 тис. таких порушників, ще 4,2 тис. осіб були зупинені в пунктах пропуску при спробі виїхати за підробними документами.

Вас також можуть зацікавити новини: