Платити компослуги і квартплату за дітей-сиріт можуть зобов'язати місцеву владу

Парламентський комітет за результатами обговорення рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроект за основу.

Члени Комітету розглянули проект закону про внесення змін до закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" (щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування) №3862.

Читайте такожВ Україні понад 25 тисяч дітей-сиріт не мають власного житла – правозахисникиПро це УНІАН повідомляє з посиланням на прес-службу Управління Апарату Верховної Ради.

Зазначимо, законопроектом пропонується внести зміни до закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", якими:

  • покласти обов’язки зі здійснення плати за комунальні послуги та квартирної плати за житлове приміщення, закріплене за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, які не мають родичів і яким належить дане житло на праві спільної сумісної власності, на місцеві державні адміністрації за місцезнаходженням житла (зміни до ст. 32);
  • передбачити право дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на вступ до державних і комунальних закладів освіти усіх рівнів поза конкурсом (зміни до ст. 391).

Під час обговорення законопроекту, члени Комітету наголосили на його підтримці, насамперед в частині пропозиції щодо здійснення плати органами влади за комунальні послуги та квартирної плати за житлове приміщення, власником якого є діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування.

Водночас пропозиція щодо надання дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, права на вступ до державних і комунальних закладів освіти усіх рівнів поза конкурсом потребує додаткового обговорення. Відповідна норма існувала в законодавстві до 2016 року і була скасована за пропозицією Міністерства освіти і науки, оскільки згідно з ч. 4 ст. 53 Конституції громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

Тому наявність прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на вступ поза конкурсом до закладів вищої освіти трактувалось Міністерством освіти і науки як порушення відповідної норми Конституції.

Члени Комітету також вважають, що запровадження абсолютного права на вступ поза конкурсом для певних категорій громадян України, без будь-яких обмежень та квот, порушує право інших громадян на вступ до закладів вищої освіти за конкурсом.

Водночас чинна редакція ст. 44 закону «Про вищу освіту» передбачає, що діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа, учасники бойових дій, особи (за їхнім вибором), які мають захворювання, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, мають право брати участь у конкурсі в межах установлених квот прийому до закладів вищої освіти.

Крім того, щоб норма стосовно права дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на вступ поза конкурсом до закладів вищої освіти реально працювала, необхідно вносити відповідні зміни до законів «Про вищу освіту», «Про професійну (професійно-технічну) освіту» та закону «Про фахову передвищу освіту», що не було зроблено автором законопроекту і неможливо зробити під час підготовки законопроекту до другого читання.

Комітет за результатами обговорення рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроект за основу з вилученням норми стосовно надання дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа права на вступ до закладів освіти усіх рівнів поза конкурсом.

Новини по темі: