Дослідники дізналися, скільки громадян готові покинути Україну (інфографіка)

У 2021 році спостерігається найвищий за шість років рівень готовності українців до еміграції, з'ясувалося за результатами опитування.

Більш ніж половина українців відмовилися б емігрувати з України, при цьому 40% переїхали б на постійне місце проживання до іншої країни за наявності такої можливості.

Такі результати опитування, проведеного компанією Research & Branding Group.

"За наявності такої можливості переїхали б до іншої країни на постійне місце проживання 40% українців, тоді як 54% – не готові до такого кроку, а ще 6% – не визначились", – випливає з опитування.

Аналітики зазначають, що у 2021 році спостерігається найвищий з 2015 року рівень готовності українців до еміграції, а у 2019 році він був найнижчим – тоді, згідно з опитуванням, на це зважилися б 20% українців.

"Відмінності в готовності емігрувати з України найбільшою мірою обумовлені віком респондентів. Так, готові емігрувати переважають в вікових групах до 40 років, серед "сорокарічних" мінімально переважали не готові покинути Україну, а серед тих, хто старше 50 років, – переважають ті, хто не переїхав би за кордон на постійне місце проживання", – йдеться в опитуванні.

Також готовність покинути Україну трохи вища серед чоловіків і жителів обласних центрів, але помітно нижча серед жителів південного регіону.

Головні причини можливої еміграції українців - пропозиція цікавою і прибуткової роботи (28%), збройний конфлікт/війна (27%), економічні проблеми в країні (22%) і сімейні обставини (21%).

Дещо менше на міграційні настрої впливають відсутність умов для самореалізації (14%) і політична нестабільність в Україні (12%). 

Читайте такожНе кар'єра та навіть не кохання: соціологи з'ясували, про що мріють українціНайменш суттєвими причинами виїхати з рідної країни є бажання змінити обстановку (6%), відсутність свобод (4%) і погана екологія (3%).

При цьому понад чверть українців (28%) не мають жодних причин, які могли б змусити їх емігрувати.

Опитування проводилося в період з 10 до 21 липня 2021 року методом особистого формалізованого інтерв'ю.

Опитано 1 813 респондентів віком від 18 років і старше. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту та регіоном проживання (за винятком непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, Криму та Севастополя). 

Раніше повідомлялося, що у 2014-2015 роки з України почали масово виїжджати, зокрема, працівники IT-сфери. ЗМІ писали, що айтішники виїжджали через економічну нестабільність і загрозу повномасштабної агресії Росії проти української держави. 

Наприкінці 2018 року журналісти дізналися, що айтішники, які виїхали з України на захід, почали масово повертатися на Батьківщину.

Нагадаємо, у 2014-му РФ захопила український Крим і вдерлися на частину Донбасу.