Українські айтішники повертаються на батьківщину з багатого, але дорогого Заходу / fotokanal.com

Вітчизняні програмісти, які виїхали з України на Захід кілька років тому, почали масово повертатися на батьківщину.

Читайте такожДень програміста 2018: традиції та привітання зі святом

Про це йдеться в матеріалі тижневика "Новое время". Як розповів журналістам глава вітчизняної IT-асоціації Дмитро Овчаренко, до "рідного коріння" повернулися близько половини айтішників, які покинули країну в перші та важкі постмайданні роки. Мова йде приблизно про 2,5 тис. фахівців.

Відео дня

Більш того, фахівці, які ще недавно планували виїхати з України, тепер все частіше роблять вибір на користь того, щоб залишитися. За даними дослідження, проведеного IT-асоціацією та "Офісом ефективного регулювання" (BRDO), темпи трудової міграції IT-фахівців з України падають.

Якщо в 2015-му за кордон вирушав кожен десятий працівник галузі, то в минулому році — лише близько 4 % від загального числа.

Зазначається, що масово виїжджати з України айтішники почали в 2014-2015 роках. Позначилася економічна нестабільність у країні й загроза повномасштабної російської агресії. Овчаренко називає ці фактори основною причиною трудової міграції фахівців галузі.

При цьому, за словами голови ради директорів ІТкомпании Soſt Serve Ярослава Любинця, в Україні зарплати у фахівців високої і середньої кваліфікації всього на 10-15 % нижче, ніж, приміром, у Польщі.

"Але, враховуючи рівень витрат і вартість життя, рівень зарплат в Україні конкурентний", — зазначив Любинець.

Цей принцип, як наголошується, працює навіть в порівнянні із Західною Європою, де доходи програмістів вдвічі перевищують українську планку.

Українська IT-галузь, при цьому зростає швидше, ніж світовий ринок - на 20 % в рік проти загальносвітових 6,2 %.

Детальніше про ситуацію в українській IT-галузі читайте у свіжому випуску журналу "Новий час" (27 грудня 2018 №48 (224).