Фабрику "Юнайтед Табако" податківці називають найбільшим виробником контрафактних сигарет в Україні – журналіст

Обшуки в Жовтоводській фірмі "Юнайтед Табако" — це спроба ліквідувати найбільше в історії України виробництво контрафактних сигарет, а не тиск на бізнес.

Про це у Facebook передає журналіст Сергій Іванов.

З 5 серпня співробітники ДФС зі спецтехнікою проводять обшуки у приміщеннях "Юнайтед Табако". Фірму підозрюють у промисловому виробництві контрафакту: 90 тонн тютюнових виробів без акцизних марок можуть бути вилучені. Дії правоохоронців блокують "агресивні молоді люди", контролюють під'їзди до фабрики та кидають металевих "їжаків" під колеса їхніх автомобілів.

Нагадаємо, що ще у 2018 році журналісти програми "Схеми" опублікували розслідування з результатами експертизи, згідно з якою з 8 пачок сигарет "Юнайтед Табако" тільки на одній була наклеєна оригінальна акцизна марка. Повторну експертизу в червні 2021 року замовили журналісти 5 каналу: підроблені акцизні марки були наклеєні на 8 з 11 пачок сигарет вироблених в Жовтих Водах.

"Вчора вночі перелякані обшуками ДФС королі контрафактного "тютюну" з Жовтих Вод опублікували у своєму фейсбуці пост: "Працівники Жовтоводської тютюнової фабрики травмовані і позбавлені роботи etc". Виникає питання: шановні, а чому ви не турбувалися про долю цих людей, коли робили їх співучасниками своїх злочинів, примушуючи виробляти контрафакт, клеїти "ліві" марки? Або ви вважаєте, що співучасть у тяжкому злочині - менш травматичний досвід, ніж відповідальність за нього?".

Як пише Сергій Іванов, на легальному виробництві не може бути "лівих" ліній, які не стоять на обліку, підроблених акцизних марок і тонн контрафактних сигарет під брендами Marlboro, L&M, Jin Ling, Bond, Compliment.

"Ви ("Юнайтед Табако — ред.) реально поставили історичний рекорд у своїй галузі-податківці називають вас найбільшим виробником контрафактних сигарет в Україні. Як так вийшло, що ви замутили нелегальне виробництво нечуваних масштабів, якого не могли уявити навіть у 90-х? Сотні мільйонів несплачених податків - це як? Випадково вийшло? Дайте публічну і зрозумілу відповідь і не задурюйте людей", - пише журналіст.