Степанов розповів, що буде з карантином в Україні після 31 липня

Степанов зазначив, що через ту епідемічну ситуацію, яка зараз є, не можна відмовитися від обмежувальних заходів.

З багатьох джерел звучить інформація, поки неофіційна, що Кабінет міністрів буде розглядати питання про продовження карантину після 31 липня.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов в інтерв'ю РБК-Україна розкрив подробиці карантинного питання в Україні.

Зокрема, Степанов зазначив, що через ту епідемічну ситуацію, яка зараз є, не можна відмовитися від обмежувальних заходів.

Читайте такожВООЗ: у деяких регіонах України карантин потрібно посилити

"У нас 31 липня закінчується карантин. Через ту епідемічну ситуацію, яка зараз є, ми не можемо відмовитися від обмежувальних заходів. Тому ми будемо продовжувати. Ми готуємо проект постанови. Поки, відповідно до робочої версії, ми продовжуємо карантин ще на місяць. Але будемо вносити певні зміни в самі правила, умови адаптивного карантину", - зазначив міністр.

Степанов розповів, що МОЗ планує поділити Україну на "зони".

"Поки ми плануємо не стільки зміна критеріїв, скільки хочемо зробити більш прогнозованим, щоб було чітко видно, при досягненні яких критеріїв ми будемо переходити в різні зони. Наприклад, у жовту, червону або зелену. Щоб це було прогнозовано для українців, щоб ми розуміли заздалегідь, де ми знаходимося, куди ми рухаємося в залежності від регіону – це перше.

Друге – якщо ми говоримо про регіони, то ми вже зараз спостерігаємо ситуацію, наприклад, у Львівській області, де у нас фіксується зростання кількості хворих протягом двох тижнів. З одного боку – йде зростання показників по Львівській області в цілому. З іншого – це, здебільшого, йде внаслідок міста Львів. Є райони, де кількість хворих менша. Я думаю, що все це потрібно передбачати.

Тому ми намагаємося балансувати між максимально можливим комфортом і обмеженнями, правилами, яких ми будемо дотримуватися ще довго, виходячи з розвитку епідемічної ситуації", - запевнив міністр.

"Потрібно усвідомлювати, що на сьогодні ситуація змінилася і ми повинні використовувати елементарні правила. Це – маска в приміщенні, в ліфті, в магазині і так далі. Я, наприклад, не відчуваю від цього дискомфорту. У мене завжди при собі маска, друга – в кишені. Я не відчуваю також дискомфорту, обробляючи антисептиком руки. Тому що мимоволі людина все одно торкається обличчя. Я не відчуваю дискомфорту і в дотриманні соціальної дистанції.

Мені здається, що дотримання цих правил не є чимось складним. І для мене, наприклад, незрозуміло, коли хтось висловлює протест щодо цих правил. Коронавірус – це не легке захворювання. Іноді розвиток хвороби буває вкрай стрімким. Звичайно, у групі ризику люди з серцево-судинними захворюваннями, з цукровим діабетом, з онкологією, з хронічними захворюваннями легень, печінки, нирок, а також люди у віці. Елементарне дотримання правил знижує ймовірність захворіти і заразити інших, в тому числі, людей з групи ризику.

Щодо термінів я думаю, що тут потрібно відштовхуватися від того, що поки що в світі не існує вакцини і стовідсотково дієвих лікарських препаратів, у яких в показаннях буде внесено COVID-19. Звичайно, процес лікування вдосконалюється, навіть якщо подивитися на прикладі нашої країни. Це можна порівняти з тим, як це було ще три місяці тому", - зазначив Степанов.

Як повідомляв УНІАН, Володимир Зеленський закликав не продовжувати карантин надовго, тому що всі вже втомилися. Про це заявив президент України під час традиційної селекторної наради. Зеленський вважає, що продовжити обмеження варто поки що максимум на місяць і діяти відповідно до ситуації. Люди повинні жити в безпеці, при цьому економіка не може стояти на паузі, - додав глава держави.

Карантин в Україні поки що встановлений до кінця липня.