Мер Умані хоче протестувати на COVID-19 прибулих хасидів-паломників і поставити КПП

Крім того, він засудив події, що сталися ввечері напередодні за участі місцевих мешканців, як намагалися не пропустити прибулих хасидів до міста.

Міський голова Умані Олександр Цебрій просить владу України дозволити встановити контрольні пункти для пропуску в місто, а також проведення тестування вже прибулих на COVID-19.

Крім того, він засудив події, що сталися ввечері напередодні за участі місцевих мешканців, як намагалися не пропустити прибулих хасидів, йдеться в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами мера, КПП вже діяли на початку спалаху COVID-19, та зараз Черкащина знаходиться у «зеленій» зоні, а місцева влада не має повноважень створити їх знову.

Читайте такожВ Умані стався конфлікт між хасидами та місцевими жителями: в ОЄОУ заявили про його майновий характер (відео)

Але ми звернулися до центральної влади, депутати підписали відповідне звернення, з тим, щоб нам повернули таку можливість. Я взагалі виступав за те, щоб органам місцевого самоврядування було надано таку можливість – посилювати або послаблювати карантинні заходи, бо ніхто, крім влади на місцях, не може швидко орієнтуватися, що потрібно тому чи іншому місту, – додав Цебрій.

Щодо тих паломників-хасидів, які вже прибули до Умані, він вважає необхідним, «правильним і логічним» провести тестування цих людей на наявність чи відсутність захворювання COVID-19.

Але це повинна робити відповідна комісія: там повинні бути представники поліції, лікарі, працівники муніципалітету. Тільки вони мають право проводити відповідні перевірки. Я б не хотів би, щоб люди, можливо, провокатори, брали це питання під власний контроль. Аби цього не було, я порушував це питання ще за три місяці, бо це питання не лише органів місцевого самоврядування, це питання держави перш за все, – заявив Цебрій.

Чому хасиди їдуть до Умані:

  • У місті знаходиться могила цадика (праведника) Нахмана, засновника так званої брацлавської течії хасидизму, – одна з найшанованіших святинь і місце паломництва для представників цієї течії. Паломники вірять, що той, хто зустріне новий рік на могилі в Умані, весь рік буде щасливим.

Заборона на в'їзд іноземця:

  • Кабмін вирішив закрити кордони для іноземців о 00:00 28 серпня, щоб обмежити поширення коронавірусу. Є перелік винятків, однак, паломників у ньому немає.
  • Перед тим, 25 серпня, в Офісі президента України повідомляли, що на прохання прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу вирішено суттєво обмежити цьогорічне паломництво хасидів до Умані для святкування Рош га-Шана – юдейського Нового року.
  • Паломників закликали цьогоріч обмежити відвідування Умані без ніяких згадок про обмеження чи заборони.
  • Цьогорічного святкування юдейського Нового року Рош га-Шана, вже 5781-го, триватиме цього року з 18 по 20 вересня. Минулого року на свято приїхали близько 30 тис. хасидів.