Кадр з відеоролика про конфлікт в Умані / скріншот

27 серпня в Умані стався конфлікт, учасниками якого стали місцеві жителі і прибулі брацлавські хасиди.

Про це повідомляє JewishNews.

Відео конфлікту опублікував Сергій Алексєєв, який підписав ролик як «нічний штурм туристами Умані».

На відео видно, як місцеві жителі кричать на брацлавських хасидів і поліцію, вимагаючи, щоб паломників не пропускали далі. Як аргумент якась жінка кричала, що це «незаконна будова». 

Варто відзначити, що один з чоловіків намагався донести англійською мовою, що це його будинок. Але жінка, ім'я якої невідоме, продовжувала стверджувати, що це незаконна будівля, і у неї є якісь документи. 

Коли брацлавські хасиди намагалися обійти натовп і пройти до будинку, місцеві жителі штовхали їх і перегороджували шлях, використовуючи нецензурну лексику. 

Читайте такожБільше сотні хасидів тримають в аеропортах України

Крім цього, місцеві жителі зверталися до поліції з приводу того, чому вони захищають брацлавських хасидів. Поліція відповідала, бо громадяни лізуть битися до паломників.

Коли один з брацлавських хасидів зробив спробу пройти, почалася бійка. Поліція рознімала людей, а жителі Умані кричали, що поліція «проти них». При цьому, людина, яка знімала відео, називала Брацлавського хасида «опудалом», а також підбурювала інших чоловіків забирати валізи паломників. 

Чоловік за кадром сказав: "Ось такі туристи в чужій країні, нормально? На поліцію кидаються, хороші туристи, нормальні".

Як повідомили Об'єднаній єврейській общині України у Фонді імені Рабі Нахмана, цей випадок не є проявом антисемітизму. Крім цього, за словами представників Фонду, дана споруда, через яку стався конфлікт, є узаконеною. 

Відзначимо, що в коментарях під відео користувачі розділилися: більшість коментаторів звинувачують жителів Умані в жорстокому поводженні з паломниками і в агресивній поведінці.

Нагадаємо, що Об'єднана єврейська община України зверталася до Арсена Авакова, міністра внутрішніх справ України, з проханням посилити безпеку в Умані у зв'язку з паломництвом брацлавських хасидів. 

Об'єднана єврейська община України провела аналіз відео конфлікту і дійшла висновку, що в конфлікті жителів Умані та брацлавських хасидів немає ознак антисемітизму, а сам конфлікт має майновий характер.