Юрист розповів, що робити, якщо повістку передають через родичів

Іноді представники ТЦК вручають повістки через родичів. Чи мають такі повістки юридичну силу?

Буває, що представники ТЦК вручають повістки родичам. Але чи мають повістки силу, якщо їх не вручили особисто в руки призовнику? Відповідь на це питання в коментарі РБК-Україна дав адвокат і провідний юрисконсульт компанії Nota Group Антон Маринич.

Якщо представники ТЦК вручають повістки родичам, але при цьому чоловік не брав документ і не розписувався в його отриманні, то така повістка не зобов'язує до явки в ТЦК.

"Тому що у повістки є корінець, на якому має розписатися особа, яка його отримала. Корінець відривається і повертається в ТЦК. На основі цього у представників ТЦК з'являється інформація про те, що саме ця особа належним чином повідомлена. Якщо підтвердження повідомлення немає, то в такому випадку немає підстав застосовувати відповідальність за неявку", – говорить юрист.

Він уточнив, що родичі можуть не отримувати повістку, оскільки існує обов'язок вручення його особисто саме тій людині, чиє прізвище вказано в документі.

"Законодавством України не передбачено, щоб родичі якось передавали або, тим більше, отримували повістки замість військовозобов'язаного. Але такі випадки в моїй практиці були. Навіть двірники намагалися вручати повістки, передавали родичам", - розповів Маринич.

Хто може вручати повістки військовозобов'язаним українцям

  • Представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (військкомати - УНІАН);
  • Органи місцевого самоврядування;
  • Керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі навчальних закладів.

Повістки можуть видати як за місцем проживання, так і на вулиці або робочому місці.

Вас також можуть зацікавити новини: