Шкарлет: заяви про провальну підготовку шкіл до навчального процесу є "дещо перебільшеними"

За його словами, переважна більшість директорів, керівників органів місцевого самоврядування досить ретельно та плідно підготувалися до організації освітнього процесу.

Т.в.о. міністра освіти та науки Сергій Шкарлет вважає, що заяви про провальну підготовку шкіл до навчального процесу є «дещо перебільшеними».

Читайте такожГоловні новини України 18 вересня: проект держбюджету-2021 та значний добовий приріст випадків коронавірусу

Депутатка від «Голосу» Наталія Піпа, зокрема, поцікавилася у Шкарлета, що він робитиме після закінчення випробувального терміну в МОН після «провалу у підготовці шкіл».

«25 вересня у вас закінчується випробувальний термін. За той час провалена підготовка шкіл, а проблеми були з ЗНО… і у ваших роботах виявлено 90% плагіату», –  заявила Піпа.

Вона попросила прокоментувати Шкарлета цю інформацію, адже «народ і парламент переконаний», що він «має піти й передати обов’язки більш професійному міністру». Також депутатка запитала, чи встигне МОН ухвалити за кілька днів закон про стандарти у середній освіті.

Шкарлет відповів, що «нічого не знає про термін 25 вересня».

«По-друге, щодо провальної роботи зі школами… Ну, мені здається, що це дещо перебільшені факти. Переважна більшість директорів, керівників  місцевого самоврядування, які на сьогодні  досить ретельно і плідно підготувалися до організації освітнього процесу», – сказав Шкарлет.

Тимчасовий очільник МОН також звернув увагу на висновки «двох професійних органів, які абсолютно спростовують ті речі, які ви конкретно розганяєте в мережі».

«Я переконаний, що для більшості науковців України це питання (плагіату – УНІАН) вже давно закрите», – наголосив т.в.о. міністра.

Шкарлет – плагіатор? Що відомо

  • Напередодні призначення Шкарлета в міністерство, у червні 2020-го, у членів профільного комітету ВР виникли питання щодо наявності плагіату в його дисертаціях та «політичної заангажованості» через інформацію ЗМІ про те, що в минулому він був членом Партії регіонів.
  • Науковці виявили у його працях понад 87% скопійованих цитат інших авторів, які сам в.о. міністра як цитати не вказував. Подекуди збігалися цілі абзаци.
  • Сам же Шкарлет згодом пояснив, що наукові роботи, у яких громадськість виявила плагіат, були написані або у співпраці з іншими вченими або лише за його редактури.
  • Після призначення Шкарлета в МОН не стихають студентські протести.