Справа Марківа: сім'я вбитого італійського журналіста хоче отримати від України велику компенсацію

12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення.

Родина загиблого на Донбасі італійського журналіста Андреа Рокеллі хоче отримати від України велику суму компенсації.

Про це розповів заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, повідомляє Громадське радіо.

Він стверджує, що вирок першої інстанції, яким Віталію Марківу дали 24 роки, "не підлягає навіть жодній критиці".

"Річ у тому, що по справі Віталія Марківа у італійської прокуратури фактів та доказів його причетності до загибелі італійського журналіста Рокеллі просто немає, і вирок першої інстанції, яким дали Віталію 24 роки, просто не підлягає навіть жодній критиці. Усі правозахисники, які читають вирок, у них волосся стає дибки, … він побудований лише на домислах італійських прокурорів", — наголосив Геращенко.

Геращенко зазначив, що судді та присяжні "поводять себе нейтрально". Крім цього, він розповів, сім’я Рокеллі хоче отримати від України достатньо велику суму грошей в якості компенсації за загибель журналіста.

"Хоча італійські дипломати попереджали італійських громадян, що не треба у 2014 році їхати до Слов’янська, що там іде війна, що там люди гинуть. Є намагання обвинувачення заявити про те, що нібито італійського журналіста вбили навмисно, — це повна брехня", - додав він.

Читайте такожСправа нацгвардійця Марківа: суд призначив додаткові експертизи

Справа нацгвардійця Марківа: хронологія подій

Заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького, старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Роккеллі і російського перекладача Андрія Миронова, яке сталося 24 травня 2014 року під Слов'янськом.

12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення.

20 листопада Україна подала апеляційну скаргу на вирок Марківу. Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікувався навесні 2020 року. Однак початок апеляційного процесу було заблоковано через пандемію COVID-19.

У скарзі сторона захисту просить остаточно і беззастережно виправдати Марківа.

12 вересня стало відомо, що адвокати Марківа подали до апеляційного суду присяжних Мілана нові виправдувальні докази.

1 жовтня Апеляційний суд Мілана постановив зробити новий переклад допитів і розмов Марківа у зв'язку з тим, що перекладач, яка перекладала ці його свідчення, відмовилася від свого перекладу.

15 жовтня в Мілані пройшло третє засідання апеляційного суду, на якому вже заслухали висновки дослідження щодо розмови Марківа зі співкамерником про загибель італійського репортера.