Фігуранту справи про катування Луценка і Вербицького повідомили про нову підозру

Він підозрюється у підбуренні та пособництві у службовому підробленні, а також використанні завідомо підробленого документа.

Сьогодні підозрюваному у викраденні та катуванні активістів Майдану Ігоря Луценка і Юрія Вербицького, а також вбивстві останнього повідомили про підозру у використанні підроблених документів.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

«Особа підозрюється у підбуренні та пособництві у службовому підробленні, а також використанні завідомо підробленого документа, вчиненому повторно (ч. ч. 4, 5 ст. 27 ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358 КК України)», - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, чоловік, достовірно знаючи, що з 9 квітня 2014 року його підозрюють у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів та оголошено у міжнародний розшук, переховувався від органів досудового розслідування. Щоб уникнути затримання та притягнення до кримінальної відповідальності, він підбурив службових осіб до виготовлення підробних документів з його фото на ім’я іншої особи, які використовував як справжні.

Читайте такожСуд заарештував підозрюваного у справі про катування Вербицького та Луценка

Правоохоронці встановлюють інших осіб, які сприяли підозрюваному у переховуванні від органів слідства.

В Офісі генпрокурора нагадали, що особу було затримано у березні 2020 року за підозрою у незаконному викраденні активістів 21 січня 2014 року з приміщення Олександрівської лікарні, їх катуванні та вбивстві Вербицького (п. п. 3, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 127 та ч. 3 ст. 146 КК України). Наразі він перебуває під вартою.

Як повідомляв УНІАН, у січні 2014 року Луценка і Вербицького невідомі викрали з Олександрівської лікарні та вивезли з Києва. Після тортур їх залишили у лісі. Вербицький від отриманих травм помер. 22 січня 2014 року його тіло виявили у лісі під Гнідином Бориспільського району Київської області. Розгляд цієї справи триває і донині.

На лаві підсудних перебуває "тітушка" Олександр Волков, якого в липні 2017 року було взято під варту. Йому інкримінується створення злочинної організації з метою вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину, незаконне позбавлення волі, катування, умисне вбивство, незаконне перешкоджання організації або проведенню мирних зібрань.

Читайте такожСлідчі затримали ще одного підозрюваного у викраденні активістів Майдану Луценка і Вербицького

За даними прокуратури, Волков контактував з безпосереднім керівником (організатором і координатором) викрадення - Неживовим. Під час одного з контактів Волков перебував в офісі Олексія Чеботарьова, якого правоохоронці підозрюють в організації та координації дій "тітушок". Злочин вчинила група осіб, більшість з яких переховується від слідства й суду.

10 березня 2020 року було затримано ще одного підозрюваного у цій справі Сергія Мисливого. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

13 березня суд заарештував на дві місяці Івана Новотного, який підозрюється у викраденні активістів з Олександрівської лікарні.