Експерти відповіли на питання українців у Польщі щодо статусу PESEL UKR

Наявність ідентифікаційного номера PESEL не є перешкодою для виїзду до іншої країни.

Українці, які прибули в Польщі після повномасштабного вторгнення найчастіше цікавляться питаннями легалізації, пов’язаними з використанням та втратою статусу PESEL UKR. Це документ, що підтверджує надання громадянам України тимчасового захисту в Польщі і є підставою до легального перебування, доступу до ринку праці в країні та соціальних виплат, безкоштовної медицини. 

Експерти з легалізації Міграційної платформи EWL зібрали найбільш розповсюджені питання стосовно PESEL UKR і дали свій коментар.  

На скільки днів громадянин України може виїхати в Україну, якщо він має PESEL UKR?  

Громадянин України може виїхати в Україну не більше ніж 30 днів, за один виїзд. Якщо він виїжджає з Польщі на строк понад 30 днів, то, відповідно до Закону про допомогу громадянам України, втрачає статус PESEL UKR, а також усі соціальні виплати в Польщі.  

Експерти EWL рекомендують при кожному перетині польсько-українського кордону звертатись до прикордонників з проханням ставити штампи в закордонний паспорт, а також показувати електронний документ в мобільному додатку Diia.pl.

Чи можна, маючи PESEL UKR, подати документи на отримання дозволу на тимчасове перебування (карту тимчасового побиту)?  

З 1 квітня 2023 року громадяни України, які мають номер PESEL зі статусом UKR, можуть подати заяву на отримання дозволу на тимчасове перебування  тільки з метою працевлаштування, виконання висококваліфікованої роботи або ведення господарської діяльності .

Протягом якого часу треба подати заяву на отримання PESEL UKR?  

Заяву на отримання PESEL UKR треба подати протягом 30 дні від дати перетину кордону. Наявність статус PESEL UKR є підтвердженням отримання тимчасового захисту в Польщі. 

Чи може українець виїхати в іншу країну ЄС після отримання PESEL? 

Наявність ідентифікаційного номера PESEL не є перешкодою для виїзду до іншої країни. Натомість, у такому випадку ви маєте відмовитися від фінансової допомоги в Польщі (наприклад, виплати на дитину за програмою 500+), повідомивши про це Управління соціального страхування Польщі ZUS. Інакше, якщо ви, наприклад, поїхали до Німеччини і там отримуватиме  соціальну допомогу і не відмовитеся від допомоги в Польщі, згодом все одно польські державні органи контролю змусять вас повернути ці кошти. 

Чи можна змінити PESEL виданий до повномасштабного вторгнення в Україну, на PESEL UKR? 

Ця можливість є доступною для громадян Україн, які отримали PESEL, до 24 лютого 2022 року, на момент війни були в Україні і перетнули кордон після повномасштабного вторгнення та хочуть отримати статус тимчасового захисту в Польщі.  

В такому випадку його необхідно оновити й отримати статус УКР (UKR). Для цього треба відвідати муніципальний офіс (Urząd), здати відбитки пальців і зробити нову фотографію. Сам номер при цьому не зміниться. 

Як я можу втратити статус  UKR? 

Основні причини: 

  • виїзд за кордон Польщі більше, ніж на 30 днів,  
  • якщо громадянин України змінив свої документи, але не повідомив про це Управління соціального захисту ZUS в Польщі, 
  • якщо громадянин України ігнорує запити ZUS. Управління соціального захисту в Польщі може  телефонувати або ж писати листи, аби перевірити, чи перебуваєте ви у Польщі. Такі запити не варто залишати без відповіді, бо є ймовірність втратити статус UKR. 
  • якщо громадянин України отримав захист в іншій країні.

Якщо громадянин України втратив статус UKR у Польщі і ніяких порушень не було, необхідно звернутися до найближчого гмінного управління Польщі із заявою відповідного зразка, мати із собою паспорт та PESEL. А також потрібно знати точну дату виїзду та в’їзду в Польщу та вказати причину подорожі. 

Українські біженці у Польщі - деталі

З 1 липня відбулося друге за рік зростання мінімальних зарплат у Польщі. Це означає, що мінімальні оклади та погодинні ставки для українців в Польщі також зросли на 110 злотих брутто (майже на 1 тис.грн) - до 3 600 злотих брутто (орієнтовно 2783 злотих нетто - приблизно 25,3 тис.грн,) для тих, хто працює за трудовим договором.