Захоплення заручників у Луцьку: військовий психолог розповів, наскільки ефективно спрацювали спецслужби

Зеленько констатував, що компетенції психологів СБУ виявилося недостатньо.

Військовий психолог Олександр Зеленько оцінив дії спецслужб при знешкодженні терориста Максима Кривоша, який захопив автобус із заручниками в Луцьку.

Про це він розповів у ефірі каналу "Україна 24".

На його думку, силовики не повинні були допускати переговорів Кривоша з президентом Володимиром Зеленським.

Читайте такожСБУ посилила заходи безпеки в Києві після захоплення заручників у Луцьку

"Функція СБУ - зробити неможливими будь-які контакти вищих посадових осіб з терористами. Крапка. Ніяких варіантів бути не може. Якщо СБУ повністю не виконує функцію спецслужб, які виконують всі країни світу – значить, вона не впоралася. З'ясувалося, що компетенції психологів СБУ недостатньо", - заявив Зеленько.

На його думку, психолог спецслужб "повинен був трансформувати, змоделювати поведінку злочинця".

"Вербування людини, яку я вперше бачу, відбувається за 7 хвилин, моделювання психіки – 10-15 хвилин. Психолог повинен був створити стан злочинця, близький до трансу. Старий механізм, який використовується з 40-х років – підставляємо для переговорів фейкового президента, роль якого виконує офіцер спецслужб, мало того, такий "президент" міг прийти до автобуса", - додав експерт.

Читайте також"Переступивши через власне його": адвокат Кривоша прокоментував рішення Зеленського виконати вимоги терориста

Як повідомляв УНІАН, вранці 21 липня у Луцьку озброєний Максим Кривош захопив рейсовий автобус з пасажирами. У заручниках опинилися 13 осіб. Близько 22:00 всі захоплені громадяни були звільнені, а чоловік затриманий. Кривошу 44 роки, він двічі судимий.

Також в останні дні по Україні прокотилася хвиля "мінувань".