Українці на колінах та російські прапори: художник потрапив в СБУ через інсталяцію (фото)

Художник повідомив, що через інсталяцію його допитували понад дві години.

Чернівецький художник Іван Салевич опинився в центрі уваги Служби безпеки України через інсталяцію, на якій зображені деякі українці, які ментально "стоять на колінах" та дивляться у бік Москви. Замість очей у таких українців зображені маленькі російські прапори. Робота художника називається "Хохли".

Інсталяція мала стати частиною виставки у Чернівецькому центрі культури "Вернісаж", присвяченої Дню Незалежності України. Директор галереї Ігор Сорокоумов вирішив, що інсталяція може образити людей й звернувся до СБУ, повідомляти "Суспільне".

Салевич поділився, що у спецслужбі його допитували понад дві години. Художник сказав, що у нього запитували, навіщо у роботі були використані прапори РФ.

За його словами, врешті-решт на виставці дозволили показати інсталяцію, але за однієї умови – людям необхідно було пояснити її ідею. До інсталяції було складено опис, завдяки якому суть роботи ставала зрозумілою.

Мистецтвознавець Олександр Сушинський зазначив, що заборонити показувати можуть лише ту роботу, яка несе загрозу нацбезпеці держави чи містить заклики до насильства.

Хто такий Іван Салевич

Іван Салевич є заслуженим художником України. Він, зокрема, створив кілька пам'ятників, встановлених у Чернівцях – героям Буковинського куреня та німецькому єврейському поету Паулю Целану.

Культурний центр "Вернісаж" у Чернівцях знаходиться за адресою вул. І. Франка, 15. У центрі в середу, 18 серпня, відкрилася виставка до 30-річчя незалежності України. Виставка триватиме до 18 вересня.

Україна стала незалежною 24 серпня 1991 року.

Нагадаємо, відносини України та Росії зіпсувалися після того, як РФ пішла на агресію – у 2014 році захопила Крим та вдерлася на частину Донбасу.