Російські спецслужби намагалися завербувати українця / facebook.com/SecurSerUkraine

В Служби безпеки України заявляють, що контррозвідники зафіксували спробу вербування російськими спецслужбами жителя одного з прикордонних районів Чернігівської області для шпигунства.

Як ідеться в повідомленні на сайті СБУ, встановлено, що українець періодично виїжджав до Росії в особистих справах, і під час чергової поїздки його затримали російські правоохоронці за начебто порушення трудового законодавства та умов перебування на території РФ.

"Удавшись до методів психологічного тиску і залякування, представники ворожої спецслужби змусили чоловіка підписати згоду про негласне співробітництво. За завданням російських кураторів, українець мав збирати інформацію про військові частини та військовослужбовців, які проходять службу у районах, що межують з РФ", - йдеться в повідомленні.

Їх також цікавила інформація про співробітників українських правоохоронних органів і громадян, які систематично їздять до Росії на заробітки.

Зібрані дані чоловік мав передати кураторам під час наступного візиту до РФ.

Після повернення до України чоловік добровільно звернувся до СБУ і надав свідчення про обставини його вербування та поставлені завдання.

Читайте такожСБУ затримала у Києві російського куратора ватажків "ДНР", причетного до збиття MH17

У СБУ нагадали, що згідно зі ст. 111 Кримінального кодексу України від кримінальної відповідальності звільняються громадяни, які не вчинили жодних дій на виконання злочинного завдання іноземної держави, організації або їх представників, та добровільно повідомили про факти залучення до конфіденційного співробітництва на шкоду державній безпеці України.

В останні роки на Чернігівщині контррозвідники СБУ викрили низку спроб з боку іноземних спецслужб залучити жителів прикордонних районів до шпигунської діяльності.

"Під посиленою увагою іноземних спецслужб перебуває широкий спектр наших співвітчизників - від працівників органів місцевого самоврядування, військовослужбовців, правоохоронців, учасників АТО/ООС та членів їх сімей, до пересічних громадян України, які виїжджають до РФ для працевлаштування, з комерційною метою, відвідування родичів тощо", - повідомили в СБУ.

Вас також можуть зацікавити новини