В Україні відкрили перший пам’ятник жертвам єврейських погромів (фото)

Меморіал урочисто відкрили на території колишнього єврейського кладовища.

30 червня у місті Тетіїв на Київщині було відкрито перший в Україні меморіал жертвам єврейських погромів періоду Громадянської війни 1918-1920 років. У березні 1920 року в містечку було знищено близько 4000 євреїв.

Підкреслимо, що йдеться саме про жертв погромів, а не Голокосту. Таких пам’ятних знаків в Україні є чимало, зокрема, є й у Тетієві. А ось пам'ять жертв погромів в Україні вшанували вперше.

Читайте такожГлава ОЄОУ закликав вшанувати пам'ять загиблих у війнах Ізраїлю та привітав з Днем незалежності цієї країни

Ідея створення меморіалу належить заступниці міського голови Тетієва Олені Коцерубі. Реалізовано проект було за підтримки мера міста Романа Майструка та голови громадської організації «Єдина громада – єдина мета» Олександра Коцеруби, чоловіка Олени. Меморіал урочисто відкрили на території колишнього єврейського кладовища.

«Вперше про єврейську історію міста я почув від своєї заступниці Олени Коцеруби, - каже мер Тетієва. – Архівні документи шокували: сто років тому місто було фактично знищене у погромі. Шок змішався зі здивуванням, адже досі у Тетієві не було навіть таблички зі згадуванням тих жахливих подій».

Під час Громадянської війни у єврейських погромах загинуло близько 200 тисяч людей. Свого часу Тетіїв був єврейським містечком – понад 80% мешканців були євреями. Але вже багато років євреїв у місті нема взагалі. Жахливий погром у березні 1920 року, який вчинив загін отамана Оверка Куравського, знищив три чверті тодішньої громади – 4000 осіб. 

«Коли ми будували меморіал, навколо крутилось багато дітей, — наголосив Роман Майструк. – Їм дійсно цікава ця історія. І якщо ці діти не просто прочитають надписи на пам’ятнику, а зроблять висновки, то не все ще втрачено в нашому місті».