Зеленський готовий дозволити експорт російського аміаку в обмін на українських полонених

ООН запропонувала відновити транзит аміаку, який виробляє російський виробник добрив "Уралхім", трубопроводом до Одеси, де його б купував американський трейдер сировини Trammo.

Президент Володимир Зеленський 16 вересня висунув ультиматум: Росія отримає право експортувати аміак через територію України лише якщо поверне українських військовополонених.

Про це голова держави сказав в інтерв’ю для Reuters.

"Я проти поставок аміаку з РФ через нашу територію. Я б робив це тільки в обмін на наших полонених. Ось що я запропонував ООН", – сказав Зеленський.

Він додав, що під час контрнаступу ЗСУ на Харківщині в полон потрапили "сотні російських військових", водночас Росія має більше українських військовополонених, ніж Україна – російських.

Як повідомлялося, ООН запропонувала відновити транзит аміаку, який виробляє російський виробник добрив "Уралхім", трубопроводом до Одеси, де його б купував американський трейдер сировини Trammo.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що ООН дійсно розпочала перемовини щодо відновлення експорту аміаку через Україну. Він додав, що Київ не погодиться на жодну угоду, яка суперечить інтересам у сфері безпеки.

Вас також можуть зацікавити новини: