Зеленський підписав закон про корінні народи

Закон визнає корінними народами України кримських татар, караїмів та кримчаків.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про корінні народи України, яким визнаються представницькі органи корінних народів.

Про це повідомили в Офісі президента.

Закон визнає корінними народами України кримських татар, караїмів та кримчаків. 

"Корінний народ України - автохтонна етнічна спільність, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлення себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного формування за межами України", - сказано в документі.

Читайте також"Зброя проти росіян". Чому закон про корінні народи бісить Кремль

Корінні народи, згідно з законом, мають право на самовизначення у складі України і політичний статус в рамках Конституції і законів країни.

Корінні народи також мають колективне та індивідуальне право на повне володіння всіма правами людини і основними свободами.

Представникам корінних народів необхідно гарантувати культурні, освітні, мовні та інформаційні права. Окрім цього, новий закон визначає статус представницьких органів корінних народів, їхнього ресурсного забезпечення, а також питання міжнародного представництва корінних народів.