Чи можна постійно тримати ноутбук на зарядці під час різких відключень світла: відповідь

Як відомо, раптові відключення і включення електроенергії можуть легко привести до негативних наслідків для побутової техніки в будинку. Чи відносяться до них ноутбуки – читайте в нашому матеріалі.

В Україні продовжуються планові та аварійні відключення світла. Різке відключення / включення світла нерідко супроводжується перепадами електронапруги в мережі, через що ламається побутова техніка.

В такому випадку у власників ноутбуків виникає резонне питання, чи безпечно постійно тримати пристрій на зарядці під час виключень світла.

Чи впливає різке відключення електрики на роботу ноутбука 

Загалом, це абсолютно безпечно. Ноутбуки самі по собі зроблені з урахуванням того, що кабель живлення можна відключити в будь-який час під час роботи системи. Простіше кажучи, відключення електроенергії під час зарядки – це те саме, якби ви просто відключили ноутбук від розетки.

Але тут важливо враховувати кілька важливих моментів:

  • Не варто оновлювати Windows, якщо ви точно знаєте, що за графіком скоро відключать світло.

Вся річ у тім, що великі оновлення та установки рекомендується виконувати виключно при підключеній електромережі. Якщо ви почали встановлювати оновлення і, скажімо, на середині процесу пропало світло, є ризик отримати недоустановлені компоненти з подальшими проблемами.

  • Рекомендується вимикати ноутбук при досягненні 10% зарядка від акумулятора, уникаючи повного розряду.

Як відомо, акумулятори ноутбуків мають обмежену кількість циклів заряду: один такий цикл еквівалентний повній розрядці від 100% заряду до 0% заряду з подальшою повною зарядкою до 100%. У підсумку, часта зарядка і розрядка батареї призведе до того, що вона закінчиться набагато швидше.

А як щодо ПК?

Зі стаціонарними комп'ютерами ситуація ж куди складніше. Комплектуючі комп'ютера дуже чутливі до перепадів напруги, а раптове відключення електрики може привести до їх поломки, втрати даних і нестабільної роботи самого комп'ютера.

Водночас, багато ПК-збирачів для зменшення собівартості блоку живлення використовують спрощені схеми та неякісні компоненти й при постійних відключеннях електрики та включенні комп'ютера такий блок живлення може "вбити" процесор, материнку та інше обладнання.

У такому випадку рекомендується використовувати джерело безперебійного живлення (UPS). Він допоможе програмно-коректно завершити роботу на комп'ютері, зберігши при цьому всі дані з якими ви працювали.

Раніше УНІАН ділився порадами, як заощадити заряд батареї ноутбука, якщо відключать світло. Скоректуйте правильно настройки, і ваш лептоп зможе зберегти кілька десятків хвилин або навіть цілу годину роботи без підзарядки.

До слова, якщо ви в пошуках нового лептопа, ми також ділилися топом найкращих ноутбуків 2022 року. 12 гідних моделей в залежності від характеру використання.

Вас також можуть зацікавити новини: