В ЄС схвалили закони, які покладуть край дуополії Apple та Google

Наприклад, тепер обидві компанії будуть зобов'язані дозволити своїм користувачам встановлювати софт зі сторонніх джерел.

Європейський союз схвалив два законопроєкти, спрямовані на великі технологічні компанії, до яких відносяться Apple і Google

Згідно з законопроєктами про цифровий ринок на цифрові послуги, техкорпорації, що спричиняють істотний вплив на внутрішній ринок ЄС, будуть зобов'язані виконати ряд вимог.

По-перше, компанії повинні будуть дозволити установку застосунків на свої пристрої зі сторонніх джерел. По-друге, дозволити користувачами видаляти встановлені застосунки й змінювати дефолтні настройки, в тому числі використовувати NFC для сторонніх застосунків.

Крім того, вони більше не зможуть примушувати сторонніх розробників використовувати тільки свої платіжні системи. Нарешті, у великих техкомпаній більше не вийде повторно використовувати особисті дані користувачів, зібрані їх сервісами, для цілей іншого сервісу.

У компаній буде 6 місяців на відповідність всім новим правилам. У разі порушення – штраф у розмірі 10% від загального річного обороту. За повторне порушення – вже 20%.

Документи набудуть чинності через 20 днів після публікації. Закон про цифрові ринки повинні затвердити до кінця місяця, а закон про цифрові послуги – у вересні 2022 року.

Нагадаємо, раніше в ЄС схвалили єдиний стандарт зарядки для всіх гаджетів. Виробники, в тому числі Apple, будуть зобов'язані ставити USB-C не тільки в смартфони, але і в планшети, навушники, електронні книги та інші пристрої.

Вас також можуть зацікавити новини: