Експерти підрахували собівартість найдорожчого гаджета Apple

Ціна на Apple Vision Pro починається від 3499 доларів, але вона може бути на тисячу дорожче, залежно від конфігурації.

На початку лютого відбувся реліз Vision Pro – революційної і дуже дорогої гарнітури змішаної реальності Apple. Новий пристрій оцінили в $3499, але ціна може бути на тисячу доларів дорожче, залежно від конфігурації, яку вибере покупець.

Дослідницька фірма Omdia розібрала Vision Pro і підрахувала вартість яблучної гарнітури й кожної її складової. Як з'ясувалося, реальна її вартість становить близько половини від роздрібної ціни пристрою.

Vision Pro представляє користувачеві як реальний, так і віртуальний світ за допомогою двох дисплеїв micro-OLED, по одному для кожного ока. За даними Omdia, Apple заплатила Sony по 228 доларів за кожен, тож їхня вартість становить 456 доларів – це майже 30% від загальної собівартості девайса.

Після дисплеїв, другими за вартістю компонентами Vision Pro є два процесори – Apple M2 і абсолютно новий R1. Разом їхня вартість становить 240 доларів, або трохи більше ніж 15% від загальної вартості матеріалів пристрою.

Нижче можна подивитися структуру вартості детальніше:

Аналітики зазначають, що незалежно від того, наскільки точною є цифра в 1542 долари, Apple не отримує прибуток у $1957 з кожного проданого Vision Pro. Усе тому, що тут не враховані витрати на виробництво, доставку або маркетинг, як і вартість досліджень й розробок. Проте, вона набагато менша, ніж різниця між ціною і матеріалами.

ЗМІ пишуть, що абсолютно новий пристрій Apple не викликав великого ентузіазму у користувачів, про що свідчать сповільнені продажі – основна частина припала на попередні замовлення. Також є відомості про масові повернення Apple Vision Pro. Користувачі скаржаться на громіздкість девайса, нудоту і головний біль під час використання.

Поки що Vision Pro можна купити тільки у США, в інших країнах ця гарнітура вийде тільки у 2025 році. Apple також готує спрощену версію Vision Pro за $1500-2000, щоб перетворити продукт на масовий хіт.

Вас також можуть зацікавити новини: