У Telegram почастішали викрадення акаунтів: як захистити себе та свої дані

Ці поради допоможуть уникнути витоку особистих даних та убезпечать ваш профіль від злому.

На сьогодні месенджер Telegram є, мабуть, найпопулярнішим сервісом серед українських користувачів. Однак, це далеко не найбезпечніший ресурс для спілкування.

Останнім часом в телеграмі почастішали масові крадіжки акаунтів. Схема "викрадення", як правило, виглядає наступним чином:

  • зі списку контактів людині приходить повідомлення про подарунок – підписку на Telegram Premium яка сама по собі коштує грошей. 
  • коли користувач натискає на посилання, йому приходить "код авторизації" нібито для активування підписки.
  • однак як тільки користувач вводить код, його обліковий запис тут же відкривається у зловмисника на комп'ютері.

Оскільки месенджер зберігає всі листування в "хмарі" і довантажує всю історію, якщо ви, наприклад, залогінилися з нового пристрою, зловмисникам достатньо мати доступ до коду верифікації для отримання доступу до всього архіву повідомлень користувача – а серед них може бути особиста і конфіденційна інформація.

Як захистити ваш профіль Telegram від шахраїв

Акаунт буде в безпеці, якщо включити двоетапну аутентифікацію, яка буде додатково вимагати ввести пароль при спробі авторизації. Це робиться через "Налаштування" в розділі "Конфіденційність". 

Придумайте пароль для захисту облікового запису, який буде запитуватися щоразу, коли ви зайдете в Telegram з нового пристрою. Рекомендується, щоб він складався з мінімуму шести знаків, включаючи великі та малі літери.

Тепер без цього пароля авторизуватися в ваш обліковий запис буде неможливо. 

Що робити, якщо ви випадково перейшли за посиланням і відправили код

Спочатку перевірте пристрої, на яких є доступ до акаунту. Це можна зробити в мобільній або веб-версії Telegram в розділі "Налаштування" → "Пристрої" (або "Конфіденційність" → "Активні сеанси").

Якщо ви помітили підозрілі сеанси, завершіть їх. Як правило, вони характеризуються входом з іншого міста або навіть країни. 

Також не буде зайвим зробити номер телефону видимим тільки для ваших контактів. В "Налаштуваннях" зайдіть в розділ "Конфіденційність" і поставте позначку напроти пункту "Мої контакти". Також можна повністю приховати свій номер телефону, в тому числі й від тих, хто вже вніс вас в список контактів.

Детальніше про Telegram Premium 

Нагадаємо, платна підписка з'явилася в месенджері цього літа. Найголовніший її плюс – доступність. У багатьох країнах, зокрема в Україні, вона коштує $2,99 на місяць. За ці гроші користувачі отримують низку переваг, серед яких особливо виділяється можливість розшифровки аудіо і відео-повідомлень в текст.

Щоб оформити підписку, зайдіть в розділ "Налаштування" і перейдіть у вкладку Telegram Premium. Там же можна більш детальніше ознайомитися з платними "фішками" месенджера;

Вас також можуть зацікавити новини: