Країни Євросоюзу можуть знову закрити внутрішні кордони

Також ЄС розглядає можливість запровадження заборони на подорожі до Великобританії.

Європейський союз може знову обмежити переміщення між країнами блоку через поширення нового штаму коронавірусу.

Читайте такожУ майбутньому посвідка про вакцинацію від COVID-19 може стати вимогою для в'їзду в ЄС - посол

Як пише The Guardian, також ЄС розглядає можливість запровадження заборони на подорожі до Великобританії.

Відповідні пропозиції на ряду з іншими варіантами припинення поширення нових штамів ввечері 21 січня у форматі відеоконференції мають намір обговорити глави 27 держав Євросоюзу.

Відзначається, що ініціатором ідеї виступає уряд Німеччини, який вже розробив документ, що дозволяє країнам-членам ЄС закривати свої кордони як для громадян країн всередині блоку, так і за його межами, якщо на їхній території виявлені нові мутації коронавірусу.

«У тих випадках, коли держави-члени вважають це необхідним для захисту здоров'я населення, вони можуть запроваджувати тимчасові заборони на в'їзд і перевезення пасажирів, що прибувають з третіх країн із зонами, зараженими вірусом», - аргументують німецькі чиновники.

У німецькому документі, розісланому 27 країнам-членам раніше цього тижня, наголошується, що «захист здоров'я громадян ЄС при забезпеченні свободи пересування всередині ЄС і пересування без прикордонного контролю в межах Шенгенської зони вимагає від держав-членів вжити узгоджених заходів щодо стримування поширення нових варіантів вірусу Sars-CoV-2, що викликають заклопотаність».

«На даний момент відомі варіанти: B117 (британська мутація) і 501V2 (південноафриканська мутація); є побоювання, що виникнуть нові мутації. Тільки якщо держави-члени вживатимуть спільні та скоординовані заходи, можна буде ефективно стримати вірус. З цієї причини ми бачимо термінову необхідність діяти, щоб запобігти або хоча б уповільнити поширення варіантів вірусу в зоні ЄС+ (держави-члени ЄС плюс Швейцарія, Норвегія, Ліхтенштейн І Ісландія)», - наголошується в документі.

Одночасно Берлін запропонував облаштувати на внутрішніх кордонах ЄС спеціальні центри в якості єдиного інструменту з обов'язковим карантином для тих, хто прибуває з районів з високою поширеністю нових варіантів COVID-19.

Читайте такожЧерез 4 роки як мінімум: стало відомо, коли туристи зможуть літати в Європу як раніше

При цьому уряд Німеччини заявляє, що пріоритетним завданням має стати підтримка основних ланцюжків поставок і стримування подальшого зараження. Тому виключення пропонують зробити тільки для транзитних пасажирів і людей, що працюють в секторі пасажирських і вантажних перевезень, а також медичних працівників.

Більш того, Берлін також пропонує країнам обмежувати внутрішнє переміщення «наприклад, в радіусі 15 км» з районів, де зафіксовані випадки нових штамів коронавірусу.

Одночасно глава відомства федерального канцлера Німеччини Хельге Браун 21 січня в коментарі телеканалу ARD не виключив закриття кордонів країни з сусідніми країнами, якщо їм не вдасться взяти під контроль нові мутації коронавіруса.

«Небезпека полягає в тому, що коли кількість інфекцій в країні зростає, ця мутація стає варіантом квазі-більшості, й тоді інфекція більше не може контролюватися. Тому неминучі більш суворі правила в'їзду через наші внутрішні кордони, і, оскільки всі цього не хочуть, важливо, щоб ми діяли разом зараз», - заявив представник Ангели Меркель.

Закриття кордонів ЄС через пандемію коронавірусу

  • Євросоюз закрив свої кордони для іноземців навесні 2020 року з початком світової пандемії коронавірусу. Незабаром країни ЄС також закрили свої внутрішні кордони.
  • З 15 червня 2020 року Європейський союз офіційно зняв обмеження на внутрішні подорожі і в межах Шенгенської зони.
  • Відкривати зовнішні кордони Євросоюз почав з 1 липня, але поступово і не для всіх. Громадяни багатьох країн, серед яких і Україна, досі не можуть вільно подорожувати до ЄС.
  • Наприкінці 2020 року в світі почали виявляти випадки мутації коронавірусу, зокрема, однією з перших постраждала Великобританія. Тоді ж деякі країни ЄС почали забороняти в'їзд громадянам Великобританії та інших країн, де були помічені нові штами коронавірусу.