Бомбардувальник Су-34, яким окупанти намагалися знищити міста: що це за літак

Як ЗСУ обламали крила розпіареному російському літаку.

Армія РФ намагається застосувати авіацію для ударів по українському військовим та терористичних атак по цивільних об’єктах. Для цього ворог намагається використати фронтові бомбардувальники Су-34, що дозволяє ЗСУ збільшувати рахунок збитих рашиських літаків.

При цьому знищуються ці літаки навіть вогнем з переносних зенітних ракетних комплексів, при чому деяким бійцям вдалось збити вже по два Су-34.

Можливості Су-34

Як і більшість російської "новітньої" техніки фронтовий бомбардувальник Су-34 насправді ще радянська розробка. Свій перший політ він здійснив у 1990 році, а в цілому це лише модифікація відомого Су-27. А запустити Су-34 в серійне виробництво та прийняти на озброєння армія РФ змогла лише на хвилі нафтових доларів - у 2014 році та за наклепавши понад 130 машин.

Загалом завдання цього літака - високоточні удари по противнику у тилах, на оперативно-тактичній глибині, в умовах насиченої протиповітряної оборони та протидії.

Технічно для цього Су-34, на папері, дійсно має всі можливості. Зокрема це потужна РЛС, яка здатна розрізнити гусеничну бронетехніку на відстані до 75 км. Це і широка номенклатура озброєння із високоточними ракетами та бомби з лазерним або телевізійним наведенням.

А також комплекс радіоелектронної боротьби, який призначений для придушення радарів зенітних ракетних комплексів. Разом із можливістю польоту на мінімальній висоті з автоматичним огинанням рельєфу місцевості це дає шанси на маловисотний прорив протиповітряної оборони.  

Су-34-характеристики:

  • Екіпаж: 2 людини
  • Бойове навантаження: 12 500 кг
  • Вузлів підвіски: 12
  • Максимальна швидкість: 1900 км / год
  • Тягооснащеність: 0,6 при максимальному навантаженні

Але все це - як описували можливості літака рашиські пропагандисти у своїх агітках в стилі "аналоговнет".

Реальне бойове використання Су-34

Міф про унікальні можливості Су-34 був підкріплений Кремлем у Сирії, де з нього намагались зробити "зірку". Проте цьому заважало те, що використовували його у ролі звичайного "бомбовоза", який міг літати "у своє задоволення" на недосяжній для ПЗРК висоті понад 5 км.

А всі розмови про "високоточність" розбились фотографіями реального навантаження Су-34 у Сирії - касетні бомби РБК-500 з запальними боєприпасами ЗАБ-2,5СМ здатних накрити площу у декілька гектар кожна та перетворити там усе на попіл.

Без високоточного озброєння Су-34 помічається і в Україні. Саме цей літак скидав 500-кг фугасні бомби на Чернігів на початку березня.

І вже тоді бойове використання Су-34 в Україні перетворилось для рашиських пілотів на муки вибору: чим вони хочуть бути збитими. Якщо обирають маловисотний політ - потрапляють під вогонь ПЗРК. Якщо забираються вище - збиваються вогнем повноцінних зенітних ракетних комплексів, бо українські бійці вже відпрацювали тактику роботи із засідки.

Тобто вся концепція фронтового бомбардувальника Су-34, в який Кремль вклав мільярдні кошти, виявилась хибною. І це в умовах, коли збивають його ще радянські ЗРК та піхотні засоби протиповітряної оборони.

Вас також можуть зацікавити: