Унікальне явище: експерт проаналізував дії ЗСУ на Лівобережжі Херсонщини

За його словами, ЗСУ на Лівому березі створили сіру зону, що знаходиться під їх вогневим контролем.

Військовий експерт Олександр Коваленко проаналізував дії сил оборони на Лівобережжі Херсонської області і вказав на важливий нюанс.

Так, він відзначив, що використання терміну "плацдарм" по відношенню до подій на Лівобережжі є некоректним.

"Плацдарм - це територія, на якій розгорнуті війська, для ведення оборонних, або наступальних дій... В ході форсування водної перешкоди передові підрозділи займають ділянку на протилежному березі, після чого вводяться сили другого ешелону і відбувається процес розширення до рівня оперативних сил", - пише Коваленко.

Він підкреслює, що нічого подібного на Лівому березі Херсонської області не спостерігається.

"Тоді, що ж там відбувається? А відбувається там те, що так само є унікальним явищем для сучасних воєн і конфліктів. СОУ невеликими групами ССО регулярно розширюють сіру зону, не контрольовану ні СОУ, ні РОВ. Але з одним дуже важливим нюансом", - зазначає експерт.

Так, він звертає увагу на те, що сіра зона на лівому березі знаходиться під вогневим контролем артилерії з правого берега, що має перевагу не тільки по дальності і точності, але і через розміщення на панівних висотах. Тобто, це сіра зона, що знаходиться під вогневим контролем.

"Саме тому, називати те, що відбувається на лівому березі Херсонської області, розширенням плацдарму - некоректно. А ось коли це почне відбуватися, не помітити цього буде просто неможливо. Хоча б по істеричним крикам російських пропагандистів і всяких там "воєнкорів", - підсумовує експерт.

Ситуація на Лівобережжі Херсонщини - що відомо

Раніше Коваленко зазначав, що зараз рано говорити про те, що українські військові форсують Дніпро і висаджують десант на лівому березі Херсонщини, проводячи наступальну операцію. 

За його словами, зараз відбувається процес розширення не плацдарму, а сірої зони - території, де не присутні ні російські окупаційні війська (рів), ні СОУ.

Також, за словами голови Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня Наталії Гуменюк, окупанти маневрують у гирлі Дніпра, намагаючись підвезти боєприпаси і на постах замінити особовий склад, але сили оборони виявляють їх і знищують.

Вас також можуть зацікавити новини: