Зеленський назвав наступні кроки у врегулюванні ситуації на Донбасі

За словами президента, встановлений режим припинення вогню дає надію на досягнення стабільної тиші на Донбасі.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що наступними кроками після досягнення стабільної тиші на Донбасі мають стати виведення незаконних збройних формувань і озброєнь з окупованих територій, повернення контролю над кордоном та відновлення цілісності України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на загальних дебатах світових лідерів під час засідання 75-ї сесії Генеральної асамблеї ООН в онлайн-режимі.

«Безперечно, за останній рік ми довели, що Україна дійсно прагне миру. Нам вдалося розблокували діалог, ми відновили зустрічі лідерів країн «нормандського формату», досягли суттєвого прогресу у взаємному звільнені утримуваних осіб. А з 27 липня розпочався режим всеосяжного припинення вогню, який попри спроби його зірвати, все ж дає надію на досягнення стабільної тиші», - заявив Зеленський.

За його словами, тиша вкрай необхідна щоб продовжити рух на шляху до миру.

Наступними кроками на цьому шляху мають стати виведення незаконних збройних формувань і озброєнь з окупованих територій, повернення контролю над державним кордоном і, врешті-решт, відновлення територіальної цілісності України в межах між народно визнаних кордонів.

Читайте такожПеремир'я на Донбасі тримається вже майже два місяці – Зеленський

Як відомо, у зв’язку із пандемією коронавірусної хвороби COVID-19, цього року звернення глав держав і урядів відбуваються у віртуальному форматі.

Перемир'я на Донбасі: коли і як почало діяти

22 липня учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) з урегулювання ситуації на Донбасі дійшли згоди щодо повного і всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.

6 вересня ворог порушив режим припинення вогню на Донбасі, здійснивши обстріли українських позицій. Загинув український військовий, ще одного було поранено.