Російські окупанти знову обстрілювали ЗАЕС: більше 12 влучань по станції

Відмова обладнання, яке пошкодили росіяни, унеможливлює будь-які подальші дії щодо запуску 5 та 6 енергоблоків ЗАЕС.

Вранці в неділю, 20 листопада, російські загарбники знову завдали удару по Запорізькій АЕС в тимчасово окупованому Енергодарі.

Як повідомили в "Енергоатомі", зафіксовано щонайменше 12 "прильотів" атомної електростанції.

"У результаті пошкоджено естакади зв‘язку зі спецкорпусами, баки запасу хімобессоленої води, система продувки парогенераторів, допоміжні системи одного з двох загальностанційних дизелів та інше обладнання інфраструктури станції. Також зафіксовано три влучання в районі підстанції "Райдуга". Відомості про пошкодження та руйнування там ще з’ясовуються", – йдеться в повідомленні. 

Напередодні "Енергоатом" ухвалив рішення щодо виведення цих енергоблоків на  мінімально контрольований рівень потужності для отримання пари, яка критично необхідна в зимовий період року для забезпечення безпеки енергоблоків, персоналу, населення та довкілля. Держатомрегулювання надало відповідний дозвіл. Утім російські окупанти заблокували підготовку енергоблоків для проведення необхідних заходів, а потім здійснили атаку.

"Енергоатом" звернувся до міжнародного співтовариства із закликом невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та Енергодару російських військових.

Реакція МАГАТЕ на обстріл ЗАЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії, співробітники якого перебувають на ЗАЕС, з посиланням на своїх експертів повідомило, що вчора ввечері і сьогодні вранці поновився обстріл АЕС. Там зазначили, що "деякі будівлі, системи та обладнання на майданчику ЗАЕС були пошкоджені, але це не є критичним для ядерної безпеки". 

Водночас голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі, не називаючи винуватця обстрілу, заявив, що ті, хто завдали ударів, "граються з вогнем".

"Вибухи сталися на території цієї великої атомної електростанції, що є абсолютно неприпустимим. Хто б не стояв за цим, це має припинитися негайно. Як я вже багато разів казав, ви граєтесь з вогнем", – заявив він.

Також Гроссі заявив, що не планує здаватися, допоки навкола АЕС не буде запроваджено зону ядерної безпеки.

Вас також можуть зацікавити новини: