САУ Krab від Польщі для ЗСУ: в чому особливість цієї британсько-корейсько-польської артилерійської системи

Самохідна артилерійська установка Krab - одна з найсучасніших у світі та має вкрай високі характеристики.

Збройні Сили України скоріш за все посилюється черговою потужною 155-мм самохідною артилерійською установкою Krab, яку передає Варшава. Принаймні про це повідомляють польські ЗМІ з посиланням на джерело в уряді.

Більше того, вже і проведене навчання сотні українських артилеристів. А передається одразу 18 одиниць САУ, чого вистачає для формування трьох повноцінних батарей.

Можливості САУ Krab

Самохідна артилерійська установка Krab - сучасне 155-мм система з довжиною ствола у 52 калібри, як і на інших сучасних зразках, таких, як PzH 2000 або CAESAR. А загалом Krab є чудовим прикладом, коли оборонно-промисловий комплекс країни набуває нових компетенцій завдяки міжнародній співпраці.

Бо Варшава одразу зробила ставку на закупівлю ліцензії на виробництво вже існуючої артилерійської частини, якою стала британська башта від САУ AS-90, до якої додали польську цифрову систему управління вогнем Topaz.

А згодом відмовились і від ідеї поставити британську башту на власне шасі, віддавши перевагу ліцензійному виробництву одного з кращих у своєму класі - К9 від корейського Samsung. Таким чином Krab - це британсько-корейсько-польська САУ, серійне виробництво якої розпочалось лише у 2014 році.

Завдяки такому поєднанню Krab знаходиться, як мінімум, на рівні з іншими сучасними САУ. Як за дальністю стрільби, яка становить до 30 км звичайними снарядами та до 40 - активно-реактивними. Так і за точністю вогню, яка забезпечується цифровою системою із балістичним радаром MVRS-700 SCD.

Особливості САУ Krab

Гармата САУ Krab має клиновий затвор та напівавтоматизоване заряджання, коли заряджаючий має покласти снаряд на лоток, подача та досилання йде автоматично, а потім необхідно рукою додати заряд. Це забезпечує серію з трьох пострілів за 10 секунд, а також стандартний для всіх інших напівавтоматичних 155-мм систем довгостроковий темп в один постріл за 30 секунд.

Krab також має вкрай високу рухливість та може змінювати позицію вже через 30 секунд після пострілу. До того ж шасі К9 відрізняється високою надійністю, а гідропневматична підвіска забезпечує вкрай плавний хід.

На додачу, потужний 1000-сильний двигун поєднаний із автоматичною трансмісією Allison X1100, яка відома тим, що встановлюється на танки Abrams.

А що вкрай важливо у реальній експлуатації - Krab оснащений додатковою силовою установкою. Це дозволяє йому працювати без вмикання основного двигуна, що економить не тільки паливо, а й ресурс машини.

Слід зазначити, що для Варшави передача одразу 18 САУ це відверто сильний вчинок, бо загалом в армії Польщі цих артилерійських систем, за різними джерелами, 56-80 одиниць. Також ця САУ зовсім не дешева, відповідно до контракту 2016 року Польща замовила 96 одиниць Krab за 1,1 млрд доларів. Тобто фактична ціна одного САУ Krab - 11,46 млн доларів.

САУ Krab-характеристики

  • Калібр: 155 мм
  • Довжина ствола: 52 калібру
  • Дальність стрільби: до 30 км звичайним і 40 км активно-реактивним боєприпасом
  • Бойова маса: 52,1 т
  • Максимальна швидкість: 60 км / год

Вас також можуть зацікавити: