Самохідна артилерійська установка CAESAR / Nexter Group

Одразу 12 одиниць 155-мм САУ CAESAR зі складу армії Франції будуть передані Збройним Силам України для боротьби з рашистами. Про вже прийняте рішення повідомив президент Франції Еммануель Макрон.

Ці самохідні артилерійські установки потраплять до України вже на початку травня, після того, як 40 українських артилеристів пройдуть експрес-навчання для того, щоб опанувати цю нову зброю.

155-мм калібр САУ CAESAR

Почати треба з того, що CAESAR був розроблений відносно недавно, лише у 2004 році компанія Nexter почала її серійне виробництво для французької армії і майже одразу потрапила у світовий тренд. Справа в тому, що ця артилерійська система поєднала три важливі речі: 155-мм артилерійську систему з довжиною ствола у 52 калібри, цифрову систему керування вогнем та колісну базу.

САУ CAESAR / Nexter Group

Перша дала величезну дальність стрільби, яка сягає 42 км при стрільбі снарядами з покращеною аеродинамікою ERFB та понад 50 км активно-реактивними. Друга - мінімальний час для відкриття вогню завдяки повністю автоматичному наведенню та радару, який контролює швидкість кожного пострілу. Третє - оперативну мобільність, яка дозволяє активно перекидати САУ між різними ділянками фронту.

І фактично CAESAR став першою великосерійною колісною САУ, яка довела ефективність саме цього поєднання. І вже після неї почали з’являтися аналогічні артсистеми 155/55, з автоматизацією та на колісному шасі, такі як шведський Archer, ATMOS 2000, Zuzana 2 та українська "Богдана".  

Загалом, CAESAR, окрім Франції експлуатується в Індонезії, Саудівській Аравії та Таїланді, замовлений Данією, Чехією та Бельгією. Ціна ж однієї САУ CAESAR може коливатися від 3,84 млн євро до 5,3 млн євро в залежності від комплектації, умов постачання та додаткових послуг.

CAESAR vs "Мста-С"

Зокрема для розуміння переваги CAESAR над тією артилерією, яка є у розпорядженні рашистів, то можливо одразу порівнювати її з основною САУ армії РФ - "Мста-С". Російська самохідна артилерійська система має меншу на цілих 17 км дальність - 42 км проти 24,7 км. Це величезне значення, яке дорівнює дальності стрільби іншої 152-мм САУ армії РФ - 2С3 "Гвоздика".

Тобто в умовах контрбатарейної боротьби французька САУ має тотальну перевагу, що дозволяє засипати ворога снарядами, який не може навіть відкрити вогонь у відповідь. І це якщо мова йде лише про звичайні снаряди. Якщо ж взяти до уваги високоточні, такі, як M982 Excalibur, який наводиться за GPS та має відхилення у межах декількох метрів, то перевага буде вже тотальною. Бо CAESAR на практиці довів стрільбу цим снарядом на 46 км. 

Так, звісно, як і будь-якій зброї у CAESAR є недоліки. Зокрема скорострільність, яка аналогічна звичайний причіпним гарматам та складає 5-6 пострілів за хвилину. А також те, що екіпаж знаходиться під час роботи "у полі", а не захищений бронею. Водночас це специфіка всіх колісних САУ та свідомий вибір розробників зради важливого фактора - мобільності.

Саме останній фактор зумовлений вибором шасі - 6х6 Renault Sherpa 10, яке дозволяє рухатись по дорогах зі швидкістю до 80 км/год. Також справедливо буде зазначити, що CAESAR може бути встановлений на шасі 8х8 Tatra, яке має більшу прохідність.

САУ CAESAR / Nexter Group

Але прохідність будь-якого колісного шасі по бездоріжжю, у порівнянні із гусеничним ходом, все одно гірша. Але саме "колеса" виграє у загальній мобільності. Зокрема для того, щоб перевезти гусеничну САУ з однією ділянки фронту на іншу необхідно підтягти трал, після чого на швидкості близько 30-40 км/год тягнути її тими ж дорогами. У іншому випадку ходовий ресурс буде вичерпано доволі швидко.

Тобто програючи у тактичному плані колісне шасі дозволяє отримати значну перевагу в оперативному. Але в Україні, скоріш за все, буде унікальний шанс перевірити який варіант кращий на практиці. Принаймні в одному строю ЗСУ можуть опинитися і колісні CAESAR і гусеничні PzH 2000.   

Вас також можуть зацікавити: