У МЗС відреагували на відмову Росії продовжувати мандат місії ОБСЄ на кордоні з Україною

У МЗС України впевнені, що позиція Росії свідчить про плани і надалі постачати зброю на Донбас.

У Міністерстві закордонних справ України пов'язують рішення Російської Федерації не продовжувати дію мандата місії ОБСЄ на українсько-російському кордоні в пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк" з планами і надалі постачати зброю на окупований Донбас.

Як говориться в заяві на сайті МЗС України, 2 вересня на засіданні Постійної ради ОБСЄ Росія виголосила ухвалене президентом РФ рішення не підтримувати існуючий у рамках ОБСЄ широкий консенсус щодо продовження мандата місії спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску через державний кордон "Гуково" і "Донецьк" після 30 вересня 2021 року.

"Розглядаємо таке рішення РФ як свідчення її планів продовжувати і збільшувати постачання зброї, військового обладнання, боєприпасів, регулярних військ і найманців на тимчасово окуповану територію України в Донецькій та Луганській областях, що може спричинити подальшу ескалацію в зоні російсько-українського збройного конфлікту", - заявили у МЗС.

У відомстві додали, що Україна рішуче засуджує цю деструктивну позицію РФ та розглядає її у контексті інших дій Москви, спрямованих на блокування прогресу у рамках міжнародних політико-дипломатичних зусиль з врегулювання російсько-українського збройного конфлікту.

Разом з тим, йдеться у заяві, Україна підтверджує готовність до тісної взаємодії зі шведським головуванням ОБСЄ, державами-учасницями та генеральною секретаркою ОБСЄ з метою вироблення і здійснення спільних кроків, включно із застосуванням усіх наявних інструментів та механізмів ОБСЄ, для упередження та мінімізації негативних наслідків деструктивної ініціативи РФ, висунутої безпосередньо перед широкомасштабними військовими навчаннями "Захід 2021".

Читайте такожУ Кабміні розповіли, чи може Україна повернути окупований Крим силою

"Україна вимагає від Російської Федерації негайно припинити деструктивні дії щодо спостережної місії ОБСЄ, виконати всі взяті на себе зобов’язання у рамках Мінських угод з метою деескалації безпекової ситуації та подальшого врегулювання збройного конфлікту політико-дипломатичними засобами", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, тимчасова повірена у справах США в ОБСЄ Кортні Остріан висловила жаль, що Російська Федерація відмовилась продовжити чинність мандату місії ОБСЄ на українсько-російському кордоні у пунктах пропуску "Гукове" і "Донецьк".