Україна закликала держави Каспійського моря змусити РФ припинити удари

Українські дипломати наголошують, що Росія порушує Конвенцію про правовий статус Каспійського моря.

Україна закликає держави Каспійського моря змусити Російську Федерацію припинити здійснювати повітряні удари по Україні з цього регіону. 

Як йдеться у заяві МЗС України, 29 червня в Туркменістані відбувся Шостий каспійський саміт за участю глав Азербайджану, Ірану, Казахстану, Туркменістану та РФ. 

"Україна закликає держави Каспійського регіону докласти максимальних зусиль, аби змусити РФ дотримуватися своїх міжнародно-правових зобовязань, зокрема Конвенції про правовий статус Каспійського моря", - наголошується у заяві. 

Як відзначили українські дипломати, пункт 2 статті 3 конвенції передбачає "використання Каспійського моря в мирних цілях, перетворення його в зону миру, добросусідства і співробітництва, вирішення усіх питань пов’язаних з Каспійським морем мирними засобами".

"Наголошуємо, що ракетні удари, які завдає Росія по об’єктах цивільної інфраструктури українських міст з регіону Каспію, грубо порушують положення конвенції", - констатують в МЗС. 

"Закликаємо країни-учасниці конвенції спонукати Росію припинити використання акваторії Каспійського моря для продовження збройної агресії проти України, а також унеможливити подальшу мілітаризацію регіону та втягування його у збройний конфлікт", - сказано у заяві.  

Як повідомляв УНІАН, вранці 26 червня російські війська запустили ракети по Києву. Одна з ракет влучила у багатоповерхівку в Шевченківському районі. З-під завалів будинку врятували кількох осіб, серед яких 7-річна дівчинка та її мама.

Ще одна ракета впала на територію дитсадка.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що удар по Києву здійснювався високоточними і найдорожчими ракетами РФ із району Каспійського моря. За попередніми даними, було випущено від 4 до 6 ракет, дві з них були збиті силами ППО.

Вас також можуть зацікавити новини: