Відвоювати Донбас за місяць: експерти оцінили перспективи "карабахського" сценарію в Україні

Не так давно Азербайджан за лічені тижні зумів взяти під свій контроль значну частину Нагірного Карабаху.

Військові експерти оцінили перспективи реалізації Україною "карабахського" сценарію на Донбасі. Як відомо, рік тому Азербайджан зумів за місяць відвоювати у Вірменії значну частину Карабаху.

Чи можливий подібний сценарій на сході України - експерти розповіли в коментарі сайту "Сьогодні".

За словами Якуба Войнаровського, хід війни в Карабасі вдалося переломити за рахунок безпілотників. Вірменія, каже він, розраховувала на "традиційну війну", виявившись не готовою до сучасних технологій.

"Протягом першого тижня безпілотники знищили всю систему ППО і зенітні ракетні комплекси, потім атакували танки, артилерію, склади з продовольством і боєприпасами, а також особовий склад. Армія Вірменії, озброєна старою радянською зброєю, була не в змозі протистояти новітнім системам озброєння Азербайджану", - пояснив він.

Войнаровський вважає, що тактику Азербайджану можна успішно застосувати на Донбасі.

Читайте такожВідбивалися камінням: ЗСУ епічно потролили окупантів за допомогою дрона (відео)

"ЗСУ не має такої кількості особового складу і техніки, як армія РФ. Але, озброївшись "Байрактарами", отримує значну перевагу, бо точковими ударами може знищити беззахисного ворога", – говорить він.

Як відомо, сьогодні на озброєнні у ЗСУ є 12 таких безпілотників. За словами військового експерта Олега Жданова, наступного року їх може стати більше.

"Крім того, на наступний рік в Україні заплановано серійне виробництво безпілотників нового покоління Bayraktar Akıncı, які ще потужніші", – зазначив Жданов.

Він додав, що ЗСУ потрібно не тільки нарощувати кількість цих БПЛА, а й активно застосовувати їх на фронті. Для цього, на його думку, потрібна політична воля президента.

"Головнокомандувач повинен віддати відповідний наказ. У нас щодня на Донбасі гинуть солдати, на озброєнні у яких, в більшості випадків, лише автомати. Чому ми не тиснемо вогневі точки противника сучасними засобами, які у нас є? Тому що сьогодні президент каже: "Потрібно перестати стріляти". І ми не стріляємо, і ми отримуємо все більше загиблих і поранених", – говорить Жданов.

Читайте також"Раптом Путін помер?": Аваков каже, що в України має бути сценарій на випадок смерті глави Кремля

Експерт спрогнозував, що саме ударні безпілотники могли б сприяти "бліцкригу" ЗСУ на Донбасі й нищівній перемозі України над ворогом.

"Теоретично застосування Україною" карабахського сценарію "можливе, але практично сьогодні це малоймовірно", - переконаний Жданов.

Загострення конфлікту в Нагірному Карабасі

Восени минулого року в регіоні розгорівся збройний конфлікт. Великомасштабні бойові дії велися між збройними силами Азербайджану з одного боку і збройними формуваннями Нагірно-Карабаської Республіки і Вірменії з іншого. Конфлікт став найтривалішим і найбільш кровопролитним в регіоні за період після завершення Карабаської війни в 1994 році.

10 листопада 2020 року було опубліковано спільну заяву президента Азербайджану, прем'єр-міністра Вірменії і президента Росії про повне припинення вогню в зоні нагірно-карабахського конфлікту. Угода про мир передбачала введення російських миротворців, виведення Вірменських сил з прилеглих до Нагірного Карабаху районів і залишення під контролем Азербайджану частини території Нагірного Карабаху.

В результаті боїв під контроль Азербайджанських сил перейшли п'ять міст, чотири селища, 286 сіл і весь азербайджано-Іранський кордон. На північній ділянці азербайджанська армія взяла під свій контроль ряд стратегічних висот і населених пунктів. На півдні - територію, прилеглу до кордону з Іраном, а також місто Шушу.