В Офісі президента розповіли про перші кроки з підтримки українського бізнесу та громадян

Кожного тижня будуть запроваджуватись нові ініціативи.

Заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма розповів про запровадження перших кроків програми підтримки українського бізнесу.

Про це він сказав в ефірі інформаційного телемарафону.

"Перше - це серйозна податкова реформа. Це, як ви знаєте, надзвичайно пільгові умови, які передбачають лише 2% з обороту для підприємств до 10 млрд грн і це практично безподаткова зона. Друге - ми практично припинили всі перевірки і перевели в онлайн-режим фактично всю дозвільну систему. Близько 95% всіх дозволів і ліцензій, яких потребував і мав оформляти бізнес, зараз можна оформити в електронному вигляді, просто заповнивши декларацію", - сказав Шурма.

За його словами, третій компонент - це фінансування бізнесу.

"Нещодавно ми затвердили уточнену програму "5-7-9", яка передбачатиме кредитування і рефінансування бізнесу в розмірі до 60 млн грн під 0% річних коли діє воєнний стан. Тобто, ми зі всіх сторін намагаємось підтримати бізнес незалежно від того, чи він знаходиться на заході, чи на сході, в зоні активних бойових дій чи на окупованій території", - сказав заступник керівника ОП.

Також він згадав про реформу митниці.

"Фактично ми зараз відкриваємо кордон, для того, щоб наповнити товаром нашу державу, наповнити полиці магазинів і знизити ціни. Тому що в цьому процесі ми відміняємо всі ПДВ і мита",- повідомив Шурма.

Крім того, він акцентував на важливості підтримки звичайних українців-кінцевих споживачів.

"І, безумовно, ми дбаємо не лише про бізнес, а й про кінцевого громадянина теж. За завданням Президента запущена програма, яка передбачає 6500 грн. "єПідтримка" для громадян з територій, де ведуться бойові дії. Нещодавно було прийняте рішення по податках на пальне, на дизельне пальне і на бензин. Ми фактично скасували акциз і знизили податок на додану вартість на 7%, що дозволить знизити вартість пального на заправних станціях на 5-10 грн. І, безумовно, ми зараз дуже системно займаємось продуктами харчування для того, щоб, безумовно, коли розірвані всі логістичні ланцюжки, пошкоджені багато підприємств, щоб все-таки продукти були в містах і були на полицях. І для цього ми запустили централізовану систему купівлі продуктів харчування в першу чергу українських підприємств що, з одного боку дасть їм завантаження, з іншого боку, дасть велику масу продуктів, яку ми будем безкоштовно роздавати нашим громадянам", - сказав Шурма.

Заступник керівника Офісу президента додав, що це лише перший етап програми стимулювання української економіки.

"Це лише перші кроки, які ми зараз зробили буквально за перший тиждень. Я думаю, кожного тижня ми будемо готувати і запроваджувати декілька нових ініціатив, і всі вони будуть стосуватися спрощення податкової системи. Ми плануємо і подальші дії в податковій системі, стимулювання створення нових робочих місць", - сказав він.

Шурма зазначив, що зараз готується також програма компенсації для роботодавців, які не тільки зберігають, а створюють додаткові робочі місця. "Держава буде давати фактично фінансовий стимул за кожне робоче місце і ми плануємо велику програму державного замовлення на відбудову, що теж створить велику кількість робочих місць і завантаження наших підприємств. Ми будемо давати новий пакет програм для стимулювання бізнесу", - доповнив він.

Нагадаємо, у Офісі президента завищення цін на продукти та ліки прирівняли до мародерства. Громадян закликають реагувати та негайно повідомляти про такі випадки.

Вас також можуть зацікавити новини: