Експерт заявив, чому росіяни можуть зважитися на підрив ЗАЕС

У росіян залишається класичний шантаж ядерною загрозою.

Російські окупанти у ніч проти 5 липня все ж зроблять спробу зімітувати удар по Запорізькій АЕС, відчуваючи, що вони втрачають південь України.

"Сили оборони України фактично завершили дуже складну частину наступу, а саме - прорив смуги забезпечення. При цьому, ресурсу стримувати основні ударні групи української армії в основній лінії у російських окупаційних військ вже немає. Вони його практично вичерпали", - зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

За його словами, у росіян залишається класичний шантаж ядерною загрозою:

"Погрожувати світу тим, що вони настільки божевільні, що готові підірвати ЗАЕС, щоб південь не дістався нікому. Це примус до зупинки наступу СОУ. Або ви зупиняєтеся, або ми підриваємо ЗАЕС. Але є нюанс. Зупинятися ніхто не буде. А наслідки такого шантажу, нехай навіть на рівні імітації, без глобальної катастрофи, для росіян можуть бути вельми несподіваними і вельми неприємними. Чи готові вони до рулетки з п'ятьма патронами у барабані? Ця ніч покаже".

Підвищена загроза теракту на ЗАЕС - що повідомлялося

Нагадаємо, Генштаб ЗСУ офіційно попередив про можливу підготовку провокацій росіянами на території Запорізької АЕС найближчим часом:

"На зовнішній покрівлі третього і четвертого енергоблоків ЗАЕС були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої. Їх підрив не повинен пошкодити енергоблоки, але може створити картинку обстрілів з боку України".

ЗСУ не порушують норм міжнародного гуманітарного права, відстежують і контролюють ситуацію і готові діяти за будь-яких умов.