Збиття Іл-76 під Луганськом: екс-ватажка "ЛНР" Плотницького засуджено до довічного ув’язнення

Суд також задовольнив позов 39 потерпілих про відшкодування моральних збитків по 500 тис. грн кожному.

Красногвардійський районний суд Дніпра заочно засудив до довічного ув’язнення екс-ватажка терористичної організації "ЛНР" Ігоря Плотницького та двох командирів бойовиків Андрія Патрушева та Олександра Гурєєва, які обвинувачуються у збитті Іл-76 під Луганськом у червні 2014 року.

Про це кореспонденту УНІАН повідомили в прес-службі Дніпропетровської обласної прокуратури.

"Ігоря Плотницького, Андрія Патрушева та Олександра Гурєєва, обвинувачених у збитті літака Іл-76 з 40 військовослужбовцями ЗСУ та 9 членами екіпажу, засуджено до довічного ув’язнення", - зазначили в прокуратурі.

Як повідомив УНІАН адвокат родичів загиблих у катастрофі Віталій Погосян, суд також задовольнив позов 39 потерпілих про відшкодування моральних збитків у розмірі 500 тис. грн кожному.

За словами адвоката, суд постановив, що виплачувати моральну шкоду мають засуджені. Разом з тим захисник наполягав на відшкодуванні моральних збитків потерпілим з боку держави.

Читайте такожПомстилися за Іл-76: у МВС розповіли про ліквідацію ватажка "ЛНР"

Збиття бойовиками "ЛНР" літака Іл-76 під Луганськом з українськими військовими: що відомо

  • Військово-транспортний літак Іл-76 14 червня 2014 року був збитий бойовиками з ПЗРК під Луганськом під час заходження на посадку. Тоді в аеропорту Луганська в оточенні були десантники 80 ДШБ. Іл-76 мав доставити боєприпаси, техніку і особовий склад. На борту літака перебувало 9 членів екіпажу і 40 десантників. Всі вони загинули.
  • За даними слідства, даний теракт був здійснений бойовиками Андрієм Патрушевим і Олександром Гурєєвим за наказом екс-ватажка терористичної організації "ЛНР" Ігоря Плотницького. Всі троє обвинувачуються у вчиненні терористичного акту (ч. 3 ст. 258 КК України).
  • 27 березня 2017 року суд у справі про збитий Іл-76 визнав винним у недбалому ставленні до служби, скоєному в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків генерал-майора Віктора Назарова, який відповідав за відправку літака і на момент трагедії був начальником штабу антитерористичної операції. Назарова було засуджено до 7 років ув'язнення, проте він подав апеляцію. У грудні 2020 року апеляційний суд залишив без змін вирок Назарову.