Як Україні вдається масово "приземляти" літаки РФ: генерал розкрив "рецепт" успіху

Ворог поки зберігає перевагу в повітрі – Росія ще має понад три сотні літаків різних типів.

Протягом останніх кількох днів українські військові збили вже 15 літаків російських окупаційних військ. За цим показником криється комплексна робота, наголосив генерал армії у відставці та колишній керівник Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

В ефірі "24 каналу" він зауважив, що ворог поки зберігає перевагу в повітрі – Росія ще має понад три сотні літаків різних типів. За його словами, вони постійно завдають ударів не лише по "нулю", під загрозою і прифронтові населені пункти. 

"Тому було розроблено системну тактику виведення з ладу та завдання ударів по російські авіації. Для цього залучені новітні комплексні заходи: насамперед радіолокаційні системи, системи раннього виявлення та попередження, ППО, системи відволікання РЛС Росії, а також літаки, які ідентифікують ракети. Хтось говорить "Patriot частково почав стріляти" або "NASAMS дуже потужно працює". Але тут працюють якраз новітні системи", – пояснив генерал.

Маломуж додав, що йдеться про виявлення пусків або зльотів реактивних літаків, їхні траєкторії, системи наведення, дезорієнтації й ураження. Він наголосив, що раніше Україна не могла так ефективно виявляти зльоти ворожих літаків. Крім того, був обмежений час для виявлення траєкторій. На додачу, пілот РФ міг визначити, що є система наведення на літак, та проводив антиракетні маневри.

"Тепер це все ми нейтралізували. Льотчик цього не бачить та не відчуває. А починає відчувати, коли вже безпосередньо завдається удар ракетою", – резюмував генерал Маломуж.

Збиття літаків РФ

2 березня українські військові збили черговий Су-34 російських окупаційних військ. Таким чином, за останній час знищено вже 15 ворожих літаків, а саме: Су-34, Су-35 та літак ДРЛВ А-50.

Із цієї кількості 12 одиниць – саме літаки Су-34. Примітно, що це біля 10% від їхньої кількості станом на 2021 рік.

Начальник прес-служби оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Ілля Євлаш зауважив, що попри велику кількість знищених за останні дні літаків, Росія повністю не припиняє використовувати свою тактичну авіацію.

Вас також можуть зацікавити новини: