Зеленський надав звання Героя України двом загиблим військовим

Нагороди з рук президента отримали сьогодні батьки полеглих воїнів.

Президент України Володимир Зеленський призначив державні нагороди двом добровольцям, які загинули на Донбасі.

Як зазначають в Офісі президента, нагороди надано "за особисту мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові".

Глава держави відзначив званням Героя України та орденом "Золота Зірка" посмертно бійця Добровольчого українського корпусу "Правий сектор" Святослава Горбенка.

"Доброволець загинув 3 жовтня 2014 року під час оборони Донецького аеропорту. Рятуючи травмованого побратима, він був смертельно поранений осколком танкового снаряда", - розповіли в ОП.

Нагороду отримали батьки загиблого - Сергій Олександрович та Лариса Вікторівна.

Також звання Героя України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" посмертно отримав солдат Віктор Гурняк.

"Він загинув 19 жовтня 2014 року, коли під мінометним обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле Луганської області", - зазначили в Офісі президента.

Нагороду отримали його батьки - Петро Степанович та Марія Мирославівна.

При цьому, за словами координатора Transparency International Ukraine Назара Зелінки, ініціювали присвоєння звання Гурняку ще понад шість років тому, однак лише зараз це здійснилося.

© Офіс президента України
© Офіс президента України
© Офіс президента України
© Офіс президента України
© Офіс президента України
© Офіс президента України

Окрім того, прізвища 228 військовослужбовців ЗСУ та інших військ сектору безпеки й оборони, які загинули цього дня у 2014-2020 роках, сьогодні оголосили на подвір'ї Міноборони. Після кожного озвученого прізвища воїни почесної варти били у Дзвін пам'яті та салютували з особистої зброї. Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Що таке День пам'яті захисників України

Сьогодні, в неділю, 29 серпня, в Україні відзначається День пам'яті захисників України. По всій країні приспущено державні прапори, а о 10:00 було оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання.

Читайте такожДоба на Донбасі: від обстрілів бойовиків постраждали 10 українських військовихДень пам'яті започатковано у 2019 році указом президента Володимира Зеленського задля гідного вшанування пам'яті всіх військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які полягли в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність Української держави.

Це також день-нагадування про одну з найкривавіших подій війни на сході України - Іловайську трагедію.

29 серпня 2014 року почався вихід українських військ з Іловайська через так званий зелений коридор, наданий військовими Російської Федерації. Але російська сторона не дотрималася домовленостей і розпочала масований обстріл.

Унаслідок цього у серпні 2014 року Україна втратила понад 300 воїнів, ще майже стільки потрапили в полон, понад 400 отримали поранення.