Аналітики розповіли про далекобійний арсенал зброї, якою Україна може наносити удари по РФ

Експерти акцентують, що удари про території Росії наносяться виключно українською зброєю.

Потенціал України щодо нанесення далекобійних ударів по російським військам та іншим об'єктам зберігається і навіть нарощується, пишуть аналітики "Діфенс Експрес".

Журнілісти стверджують, що це досягається за рахунок підтримки наданих засобів в 2023 році та передачею деяких нових далекобійних видів озброєння в 2024 році. Вони відзначають і розвиток вітчизняних далекобійних засобів, в першу чергу, безпілотників.

"Що стосується підтримки наявних можливостей, то мова, в першу чергу, йтиме про крилаті ракети SCALP/Storm Shadow. У січні Франція повідомила про рішення надати Україні ще 40 крилатих ракет SCALP. Додаткові постачання ракет Storm Shadow у 2024 році анонсувала Британія. Враховуючи високу ефективність цих франко-британських комплексів, очевидно, що удари по штабам, ключовим тиловим об'єктам росіян на окупованих територіях (зокрема, в Криму) продовжаться. Але в цьому році українські війська матимуть можливість застосовувати ще декілька нових зразків далекобійних систем. Зокрема довгоочікувані GLSDB, передачу яких деякі ЗМІ анонсували ще на осінь. В листопаді було повідомлено про передачу США однієї ПУ M142 HIMARS, яка, за оцінками аналітиків, є підготовленою саме для роботи з GLSDB. Плануючі бомби SDB, запущені з землі, дозволять вражати цілі на дистанції до 150км", - сказано у матеріалі.

Аналітики нагадали, що Франція анонсувала щомісячну передачу 50 плануючих авіабомб AASM Hammer. Особливий інтерес викликає можливість отримання Україною версії бомби з дальністю польоту у 150-200км.

"Ще у 2023 році, компанія-виробник Safran Electronics Defense заявила, що веде роботу над збільшенням дальності польоту бомб в 2-3 рази за рахунок розробки нового ракетного прискорювача. Є досить ймовірним те, що нові системи пройдуть обкатку в Україні", - зазначають там.

Експерти акцентують, що удари про території Росії наносяться виключно українською зброєю.

"Початок 2024 року свідчить про те, що є певний приріст можливостей та ефективності і у цьому. Мова йде про нещодавні удари по ключовим об'єктам інфраструктури експорту енергоносіїв в Усть-Лузі і Туапсе. Для цих ударів, ймовірно, БПЛА подолали близько 1000 кілометрів дистанції. Нові далекобійні можливості України дозволяють з хірургічною точністю не просто наносити економічні збитки росіянам, але й впливати на настрої бізнес-еліт РФ напередодні виборів. Російські олігархи втрачатимуть свої прибутки через розв'язану Путіним війну і неспроможність силовиків забезпечити надійне прикриття своєї території", - пояснили журналісти.

Далекобійна зброя для України - деталі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Bild сказав, що німецькі далекобійні ракети Taurus необхідні Україні для знищення російської військової інфраструктури на окупованих українських територіях, а не для атак по Москві, як побоюються деякі партнери.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що відмова надавати Україні конкретну допомогу через невіру дуже дорого обійдеться. У президента України запитали, чи розчаровує його те, що Німеччина не надає далекобійні ракети Taurus. Зеленський сказав, що це питання не стосується особисто канцлера Олафа Шольца.

Вас також можуть зацікавити новини: