Україна отримає найсучасніші британські авіабомби Paveway IV, - журналіст

Ці бомби зокрема здатні знищувати укріплені бункери.

Україна отримає високоточні авіабомби Paveway IV у наступному пакеті військової допомоги від Великої Британії. Про це повідомив журналіст ВВС Джонатан Біль у своєму Twitter.

"Остання партія військової допомоги Великої Британії Україні включатиме бомби Paveway IV", – написав він.

Жодних інших подробиць журналіст не навів.

Paveway IV: що це за зброя

Paveway IV — це авіаційна бомба британського виробництва загальною вагою 230 кілограмів, оснащена системами лазерного і GPS наведення. Також бомба має функцію вибуху на заданій висоті. 

Зброя являє собою поєднання електронного комплекту наведення і модифікованої бомби загального призначення Mk 82 з підвищеною пробивною здатністю.

Paveway IV має версію, призначену спеціально для знищення укріплених бункерів. На озброєнні британської армії вона замінила стару протибункерну бомбу Paveway III вагою 910 кг.

Ця авіабомба є  одним зі штатних видів озброєння для британських винищувачів Harrier II, Panavia Tornado і Eurofighter Typhoon. Також її можна запускати з новітнього американського винищувача F-35. Немає жодних свідчень про те, щоб ці бомби коли-небудь використовували із винищувачами радянського зразка, які є на озброєнні ЗСУ. Втім, раніше Україна змогла поєднати британські ракети Storm Shadow зі своїми літаками. Також в теорїї цю бомбу можна використовувати з літаками F-16, які незабаром мають надійти в Україну.

Відомо, що під час зимових ударів США і Великобританії по хуситах в Ємені були застосовані зокрема і бомби Paveway IV.

Вас також можуть зацікавити новини: