Україна отримала німецькі Gepard: як вони допоможуть ЗСУ (відео)

Широкий спектр боєприпасів робить цю зенітну самохідну установку ефективною навіть проти легкоброньованої техніки.

Німецькі самохідні зенітні установки Gepard вже перебувають на українській землі. Всупереч прогнозам скептиків, Німеччина все ж почала поставляти Україні важке озброєння.

Як йдеться у сюжеті проекту FreeДом, можливо, темпи поставок не ті, на які розраховувала українська сторона, однак початок покладено. Журналісти пояснили, що це за техніка й чим вона допоможе українській армії.

Німецькі самохідні зенітні установки Gepard - одні з найкращих у своєму класі, мають можливість вражати цілі на відстані від 100 метрів до 4 кілометрів. Здатні збивати вертольоти, літаки і навіть ракети.

Установка розроблена в першу чергу для боротьби з повітряними цілями. Екіпаж всього три людини - водій, командир і навідник. Висока рухливість і швидкість повороту вежі дозволяють стрімко відреагувати на повітряну небезпеку.

"Gepard використовується у першу чергу для боротьби з низьколетючими цілями, йдеться про цілі швидкістю в межах 350-400 метрів за секунду. Це можуть бути як певного роду боєприпаси, так це можуть бути в тому числі і об'єкти такі як ударні вертольоти. Тобто фактично установки використовуються як засіб ППО", - говорить військовий експерт Олександр Коваленко.

Кожна з двох гармат здатна робити 550 пострілів за хвилину, тобто за 60 секунд гепард може вразити ціль понад 1000 разів, а широкий спектр боєприпасів робить цю зенітну самохідну установку ефективною навіть проти легкоброньованої техніки. Але головна фішка Gepard - навіть не озброєність, вона обладнана унікальним радаром, здатним засікти ціль на відстані до 15 кілометрів і надійно захистити свої позиції.

Крім двох радарів, Gepard має унікальну систему управління вогнем, бортову навігацію і навіть захист від радіації та хімічної зброї. Він здатний працювати в будь-яку погоду і час, а деякі машини навіть оснащені лазерними далекомірами. 

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков заявляв, що очікується поставка 15 комплексів Gepard, три з яких вже заїхали в Україну і надійшли в розпорядження ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: