"Це ракета-привид": капітан запасу ВМС розповів про особливості "Циркона"

Зокрема, ракети "Циркон" можуть завантажуватися на вже наявні в росіян кораблі та корвет типу "Буян".

Російська "гіперзвукова" ракета "Циркон" – це ракета-привид. Про це заявив капітан 1 рангу запасу ВМС Збройних Сил України та колишній  заступник начальника штабу ВМС Андрій Риженко. 

"Циркон" – це така ракета-привид, дуже багато розмов, рекламні ролики крутять своїм. Відомо, що цю ракету відстріляв новітній фрегат "Адмірал Горшков" минулого року, коли проходив державне випробування в Російській Федерації й цей фрегат буде базуватися в Північному флоті", – зауважив він в ефірі телеканалу "Еспресо".

Риженко наголосив, що ця ракета розташована в транспортному контейнері. Своєю чергою, він може підходити під пускову установку фрегату типу "Адмірал Григорович", який окупанти використовують для ударів по Україні. 

Також ракети "Циркон" можуть завантажуватися на вже наявні в росіян кораблі та корвет типу "Буян". Водночас невразливість цих ракет перед засобами ППО – сумнівна. 

"Ця ракета нібито має дуже велику швидкість і ця швидкість не дозволяє, або значно зменшує можливості систем ППО перехоплювати їх. Тут також дуже багато питань, було виявлено два таких імовірних пуски по Україні – це Запоріжжя та Київ, де знайшли ці залишки ракети. Вони були випущені наприкінці минулого, початку цього року за маркуванням. Знову ж таки це одиничні позиції. Ніхто не знає, скільки таких ракет взагалі й наскільки вони ефективні", – резюмував він. 

Удар ракетою "Циркон" по Україні

7 лютого після масованого ракетного удару РФ по Україні в одному з районів Києва виявили уламки ракети, яка мала елементи, що використовуються у "Цирконах". Офіційного підтверждення того, що окупанти дійсно використали цю ракету для удару певний час не було. 

Згодом цей факт підтвердили експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Директор установи Олександр Рувін зазначив, що цього висновку дійшли, зважаючи на маркування на частинах та уламках, ідентифікацію вузлів і деталей, які характерні саме для "Циркона". Такі елементи в інших ракетах росіяни не використовують. 

Вас також можуть зацікавити новини: