Андрій Риженко розповів про особливості ракет "Циркон" / колаж УНІАН, скріншоти з відео

Експерти офіційно підтвердили, що росіяни вдарили по Києву "гіперзвуковою" ракетою "Циркон". Капітан 1 рангу запасу ВМС, заступник начальника штабу ВМС (2004-2020), стратегічний експерт компаніі "Соната" Андрій Риженко розповів про її особливості.

"Циркон" – це доопрацювання тих ракет, які вони робили ще за часів Радянського Союзу. "Родзинка" цієї ракети – це її надзвичайно висока швидкість. Вона дійсно становить біля 10 Мах – тобто за 1 секунду вона пролітає 3 кілометри. На відміну від ракет "Калібр", вона летить не на малій висоті в 30-50 метрів, а піднімається на висоту в 30-40 кілометрів. Там розганяється її прямоточний двигун", – пояснив він в ефірі телеканалу "Київ24".

За словами експерта, ця ракета може нести кілька сотень кілограмів вибухівки. Він додав, що "Циркон" розроблявся для того, щоб уражати надводні кораблі. 

Відео дня

"Вважається, що швидкість настільки велика, що ППО корабля просто або не зреагує, або зреагує дуже пізно, і ракета влучить в корабель. Нічого надзвичайного в цій ракеті немає", – констатував Риженко. 

Атака "Цирконом" по Україні

7 лютого Росія вчергове масовано атакувала Україну ракетами. Після удару в одному з районів Києва виявили уламки ракети, яка мала ознаки "Циркона". 

Офіційно факт застосування "Циркона" підтвердили Експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Зазначається, що про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї.

Зокрема, було знайдено елементи, характерні саме для "Циркона". Їх не використовують під час виробництва інших російських ракет. 

Вас також можуть зацікавити новини: