Росія "тягне" на український фронт давні танки, старші за Путіна (відео)

Чимало танків поїхали на фронт з консервації без підготовки та модернізації.

Півтори тисячі танків цього року планує виготовити Росія. Таку гучну заяву зробив заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв. Водночас його шеф Володимир Путін розповідає про таку ж кількість, утім упродовж наступних років. Вихваляється, що за останній рік ВПК Росії значно модернізувався.

Як йдеться в сюжеті 1+1, насправді росіянам доводиться надсилати на війну в Україну танки, які ще "пам'ятають" Брежнєва. А серед депутатів лунають пропозиції створити дивізію з пам'ятників, знявши з п'єдесталів Т-34 часів Другої світової війни.

"Найбільша за кількістю танків у світі - такою до початку повномасштабної війни в Україні вважалася російська армія. Її парк налічував 12 тисяч 556 одиниць", - нагадують журналісти й зазначають, що це - більше, ніж у КНДР та США разом. 

Та російські танки були значно "перемелені" ЗСУ з початку повномасштабного вторгнення РФ. Через колосальні втрати у цій техніці Росія була змушена розконсервовувати старі танки. Та із 25 тисяч заявлених одиниць на ходу - менше третини, і навіть ці умовно вцілілі. 

Чимало танків поїхали на фронт з консервації без підготовки та модернізації. "Такі машини, як правило, "сиплються" протягом 1-3 тижнів експлуатації навіть без стрільби", - каже військовий експерт Микола Саламаха.

Також експерти кажуть, що через санкції в РФ не можуть швидко відновлювати побиту в боях в Україні техніку. Електроніку та прилади для неї купують тепер нелегально, що значно уповільнює процес. Тож замість обіцяних Кремлем 800 одиниць на рік у бій повертають заледве третину. 

А нові розробки танків, якими пишаються російські пропагандисти, існують лише в кількох екземплярах для виставок та парадів, наприклад, "розкручений" Т-14. 

"Забудьте про "Армату"! Її не було й не буде! Були ходові макети для парадів. Він був тільки на язиках пропагандистів", - заявляє Саламаха. А такі моделі, як Т-90А, наразі обмежені у модернізації та випуску через санкції.  

За такого дефіциту важкої техніки в армії РФ почали латати дірки танками, старшими за самого Путіна. Спочатку - на ешелонах в Україну. 

Росія знімає зі зберігання давні танки Т-54

Раніше аналітики Conflict Intelligence Team з'ясували, що з резервної бази на Далекому Сході почали вивозити радянські танки сімейства Т-54/55

Зазначається, що факти відправки й використання ЗС РФ танків Т-62 в ході повномасштабного вторгнення фіксуються ще з літа 2022 року, але зняття зі зберігання Т-54/55 зафіксовано вперше.

Вас також можуть зацікавити новини: