Після провалу переговорів Ізраїль посилив бомбардування сектора Гази

Після перемир'я, що тривало майже тиждень, ізраїльські сили відновили удари по сектору Гази.

Ізраїльські військові завдали ударів по більш ніж 50 цілях ХАМАСу в районі міста Хан-Юніс на півдні Гази, а також на півночі анклаву.

Військові повідомили, що з моменту відновлення бойових дій два дні тому в Газі було уражено понад 400 цілей, передає Голос Америки. Американські ЗМІ повідомили, що США надали Ізраїлю великі бункерні бомби і десятки тисяч інших видів зброї, щоб допомогти витіснити ХАМАС з сектора Гази.

За деякими даними, мова може йти про постачання приблизно 15 тис. бомб і 57 тис. артилерійських снарядів. Ця зброя направлена Ізраїлю незабаром після нападу ХАМАС, але ці поставки тривали і в останні дні.

При цьому, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що пауза в бойових діях закінчилася, тому що "ХАМАС відмовився від взятих на себе зобов'язань". Блінкен також заявив, що США спільно з Ізраїлем працюють над планом захисту цивільних у південній частині Гази. За словами Блінкена, "фактично, ще до того, як пауза закінчилася, ХАМАС скоїв жорстокий теракт в Єрусалимі, убивши трьох людей... ХАМАС почав обстріл ракетами (Ізраїлю) ще до закінчення паузи". Блінкен також заявив, що ХАМАС "відмовився від взятих на себе зобов'язань щодо звільнення деяких заручників".

Перемир'я в секторі Гази

Наприкінці листопада Ізраїль і ХАМАС уклали угоду про тимчасове припинення вогню. Базова угода передбачала 4 дні тиші з обох сторін, звільнення близько 50 ізраїльських заручників у чотири етапи в обмін на звільнення з ізраїльських в'язниць близько 150 палестинців. В обох випадках йшлося про звільнення жінок і дітей, але ХАМАС звільнив з полону і кількох чоловіків - громадян Таїланду, Філіппін і РФ.

А сьогодні стало відомо, що ізраїльські розвідники отримали наказ повертатися з Катару після того, як переговори про припинення вогню зайшли в глухий кут.

Вас також можуть зацікавити новини: