Лукашенко каже, що протестувальники ловлять сигнали з космосу

Протести в Білорусі спалахнули з новою силою ввечері 9 серпня.

Олександр Лукашенко стверджує, що американці дали сигнал з космосу протестувальникам, які 23 серпня рушили з акцією до його резиденції.

Читайте такожЛукашенко назвав протестувальників "фашистами"

Про це він заявив в інтерв’ю російським пропагандистам, пояснюючи, чому з’явився перед демонстрантами у бронежилеті й з автоматом.

За словами білоруського глави, у той день він сидів у ситуативній кімнаті в Палаці та спостерігав за подіями з камер відеонагляду.

«І ви пам’ятаєте, вони тоді вперше ринули сюди. Палац Незалежності був захищений. Але коли вони ринули сюди, я подумав: треба глянути, що там відбувається. Я сідаю у вертоліт, проте вони ж, сволоти, американці ж ведуть, вони ж з космосу бачать все. І вони у свій центр під Варшавою дали сигнал, що президентський вертоліт піднявся», – відповів Лукашенко.

Лукашенко з автоматом: відео і подробиці

23 серпня Лукашенко прибув до Палацу Незалежності у бронежилеті зі зброєю в руках. Біля нього помічений також озброєний чоловік, схожий на його сина Колю. Пізніше в Кремлі відмовилися коментувати появу Лукашенка з автоматом.

Вибори та протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.