Член білоруської опозиції заявив про погрози (фото)

Будинок Латушка невідомі вночі облили червоною фарбою.

Член координаційної ради об’єднаної опозиції Білорусі та звільнений через підтримку протестувальників керівник Купаловського театру Павло Латушко заявив про погрози.

Про це повідомляє TUT.BY.

Читайте такожЛітак з Навальним екстрено сів в Омську через отруєння опозиціонера (відео)

«Я вже кілька днів не ночую вдома. Моя мама, котра жила разом зі мною, виїхала за межі Білорусі. У мене таких планів немає, хоча тільки за вчорашній день я отримав кілька погроз і пропозицій негайно покинути країну», – пояснив Латушко.

Чоловіку погрожували затримання у жорсткій формі та з максимальною силою, розповідали про приклади побиття «неслухняних» протестувальників з подальшою госпіталізацією.

«Мені навіть пропонували чартерний рейс, щоб виїхати в одну з країн, а також дипломатичний автомобіль, аби я негайно покинув Білорусь і не долучався до координаційної ради», – додав він.

Остання пропозиція, зазначив чоловік, була зроблена вчора, 19 серпня, об 23:00. Цієї ночі будинок Латушко облили червоною фарбою.

«Друзі відносно недавно надіслали мені ці фото. Я нині їх вивчаю, як юрист. У мене зараз немає можливості особисто подати заяву про злочин. Юридично треба реагувати, хоч я розумію, що ці спроби можуть бути марними», – відповів опозиціонер.

Координаційна рада була ініційована лідеркою об’єднаної опозиції Білорусі Світланою Тихановською 14 серпня, щоб забезпечити мирну передачу влади в країні. Лукашенко, своєю чергою, відреагував на ідею вкрай емоційно:

«Вони (опозиція – УНІАН) нам підкидають інший бік. І вимагають ні багато ні мало – передати їм владу. Значить, ми це розцінюємо однозначно: це спроба захопити владу з усіма наслідками», – відповів Лукашенко.

19 серпня рада обрала президію, до якої ввійшли, зокрема, відомі білоруські політики й письменники.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій.
  • 13 серпня їх почали випускати з ізоляторів. За даними правозахисників, під час вуличних акцій в Білорусі в результаті дій силовиків загинули мінімум п'ять осіб, ще семеро перебувають у критичному стані в реанімації, близько 200-300 затриманих правозахисники вважають політв'язнями.
  • 15 серпня Лукашенко після телефонної розмови з Путіним заявив, що президент РФ пообіцяв всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни. Раніше Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні.
  • 16 серпня після ще однієї телефонної розмови в прес-службі Лукашенко заявили, що вони з Путіним мають намір спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 19 серпня ЄС заявив, що не визнає президентські вибори в Білорусі. Паралельно Захід готує пакет санкцій проти осіб, причетних до розгону протестувальників і вбивств.