Олексій Навальний у реанімації / REUTERS

Російського опозиціонера Олексія Навального госпіталізували з ознаками отруєння.

Про це у Twitter повідомила його прес-секретар Кіра Ярмиш.

Читайте такожЛітак Лукашенка вилетів у бік Росії та повернувся до Мінська

Відео дня

Навальному стало зле в літаку, яким той летів із Томська. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська.

«Ми припускаємо, що Олексія отруїли чимось, що підмішали в чай. Це було єдине, що він пив зранку. Лікарі кажуть, що токсин швидше всмоктався через гарячу рідину. Зараз Олексій без свідомості», – написала вона.

Речниця пізніше додала, що Навальний перебуває в комі. Невдовзі його під'єднали до апарата штучної вентиляції легень. До лікарні на вимогу штабу викликали поліцію. За оновленою інформацією, стан госпіталізованого вдалось стабілізувати. До палати впустили дружину й особистого лікаря.

З висновками лікарі не поспішали. «Ухиляння лікарів тільки підтверджує, що це отруєння. Ще дві години тому вони були готові поділитися будь-якою інформацією, а тепер очевидно тягнуть час і не кажуть, що їм відомо», – написала Ярмиш вранці.

У медзакладі, за її словами, багато правоохоронців. Російська поліція вимагає оглянути особисті речі госпіталізованого, а також його багаж.

twitter.com/Kira_Yarmysh

Раніше медики повідомили про стабільно важкий стан політика, однак про офіційний діагноз, як і про те, чи є загроза життю, досі не відомо.

«Олексій знаходиться на апараті ШВЛ, стан його стабільний. Зараз є кілька діагнозів, які уточнюються. Протягом сьогоднішнього дня діагноз буде визначено. Жодної впевненості, що причиною є отруєння, але це одна з версій. Більш докладно не можу розповісти через лікарську таємницю», - розповів журналістам заступник головного лікаря лікарні Омська.

У штабі відповіли, що нічого спільного зі звичайним отруєнням тут немає.

«Ну звісно. Просто чай поганий попався. Це держпропаганда зараз і буде робити – верещати, що навмисного отруєння не було, він випадково, він сам. Я була з Олексієм з самого ранку, сиділа на сусідньому кріслі літака, і нічого спільного зі звичайним отруєнням тут немає», – написала у Twitter Кіра Ярмиш.

У штабі заявили про стеження за Навальним

«Річ у тім, що перед цим ми були в Новосибірську. У Новосибірську стеження було абсолютно очевидним. У Томську якраз таки не було, принаймні, воно не було настільки помітним. І взагалі наше відрядження в Томськ було відносно спокійним до цього моменту», - зазначила прес-секретар політика.

В отруєнні звинуватили Путіна

Ярмиш в обід 20 серпня, коментуючи реакцію кремлівських пропагандистів, уперше згадала про чинного президента РФ.

"Просто немає слів. Познер міркує: "Ми повинні знайти того, хто отруїв Навального, інакше всі подумають, що це Путін, а це великий збиток для Росії". Це і є Путін. Особисто він віддав наказ чи ні, вина повністю лежить на ньому", - заявила Ярмиш.

Водночас у Кремлі наголосили, що стежать за станом здоров'я Навального, за повідомленнями ЗМІ та бажають йому швидкого одужання.

Російський Telegram-канал LIFE SHOT, посилаючись на джерело, повідомляв, що у Навального попередньо діагностували гостре отруєння невстановленим психодислептиком, який може викликати галюцинації.

Також у Telegram-каналі писали, що політик нібито вживав не чай, а енергетик. Проте мешканець Томська, який летів з чоловіком одним рейсом, опублікував в Instagram фото, як опозиціонер п'є гарячий напій в будівлі аеропорту.

Скріншот

Сам автор фото розповів про подробиці інциденту.

«Я взяв сендвіч, сів і бачу: сидить Олексій Навальний, сфотографував. Він пив щось у стакані. Можливо, чай. Я гадки не маю. Я доїв сендвіч, він сидів, вочевидь, зі своїми друзями й співробітниками. Вони троє там сиділи. Потім нам оголосили посадку. І все, пішли на посадку. Коли ми набрали висоту, Навальний пішов до туалету і довго не повертався. Я думав, що я його просто пропустив. Я сидів у навушниках, спокійно займався музикою. Але чую і розумію, що відбувається якась колотнеча. Знімаю навушники і виявляється, що наш літак екстрено садять в Омську. Думаю, комусь так погано стало, повертаю голову – Олексій просто лежить», – поділився пасажир.

Тим часом у мережі з'явилось фото Навального перед посадкою.

Російські ЗМІ зазначають, що Навальний кілька днів провів в Томську і Новосибірську, де "міг збирати матеріал для нового розслідування про депутатів "Єдиної Росії". В обох містах на вересневі вибори допустили кандидатів, яких підтримують місцеві штаби Навального.

Реакція світової спільноти

На імовірне отруєння Навального вже встигли відреагувати міністри закордонних справ Литви й Естонії. Дипломати закликали розслідувати інцидент і покарати винуватців. Глава литовського МЗС Лінас Лінкявічюс, зокрема, додав, що уважно стежить за ситуацією.

Свою занепокоєність висловив й верховний представник Євросоюзу з закордонних справ Жозеп Боррель.

"Я занепокоєний новинами про підозру щодо отруєння Олексія Навального. Якщо це підтвердиться, відповідальні повинні бути притягнені до відповідальності. Я бажаю йому швидкого й повного одужання", – написав він у Twitter.

Це не перше отруєння Навального

У липні 2019 року російського опозиціонера затримали після мітингу за допуск незалежних кандидатів на вибори у Московську міську думу, і вже наступного дня госпіталізували в лікарню з ознаками отруєння. Тоді медики діагностували у політика «гостру алергічну реакцію». За його словами, у нього почала «горіти й колотися» шкіра на обличчі, шиї та вухах.

Водночас лікарка Навального скаржилася, що медикам так і не вдалось виявити причину шкірного подразнення.

Серед останніх найгучніших отруєнь росіян, у яких підозрюють Кремль: отруєння екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка у 2006 році та колишнього російського агента Сергія Скрипаля у 2018 році.

Хто такий Навальний і що думає про Україну

Олексій Навальний / REUTERS

Олексій Навальний відомий своєю жорсткою позицією щодо чинної влади Росії, зокрема Володимира Путіна. У РФ чоловік випускає ролики з розслідуванням корупції на місцях і підтримує інших опозиційних кандидатів.

Навальний позиціонує себе російським націоналістом і у 2012 році виступав за геополітичний союз Росії, України та Білорусі під керівництвом Москви.

Крім того, у червні 2017 року Навальний визнав, що на Донбасі воюють російські військові та пообіцяв вивести їх у випадку, якщо стане президентом РФ.

У 2014 році Навального разом з братом засудили у справі про розкрадання та подальшу легалізацію грошових коштів. У США вирок суду назвали «спрямованим на придушення і покарання політичного активізму», у ЄС оцінили його як «політично мотивований».